Протестиращите майки махнаха палатковия лагер пред парламента, който бе издигнат в началото на юни. Това стана след като депутатите приеха днес Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за новия закон под мотото "Системата ни убива" е на майките на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Майките поемат обаче нова битка. Палатката ще бъде преместена през месец януари пред Министерство на здравеопазването, докато не се случи и реформата в ТЕЛК.

На брифинг в парламента те благодариха на омбудсмана Мая Манолова за това, че е застанала зад тях. Според тях Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата им. По изчисления на майките и омбудсмана около 80 000 души у нас с увреждания с решение ТЕЛК над 90% имат нужда от чужда помощ.

По изчисления на майките и омбудсмана около 80 000 души у нас с увреждания с решение ТЕЛК над 90% имат нужда от чужда помощ.

Снимки: Иван Григоров

Палатковият лагер бе съборен с приемане на новото законодателство за хората с увреждания

Снимки: Иван Григоров

"Законът за личната помощ не е обикновен закон. Това е изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество и на политиците", заяви на брифинга омбудсманът Мая Манолова след приемането на новия закон. По думите й майките са показали, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да е успешна, ако е справедлива, ако човек вярва в нея и стои докрай. Майките дадоха урок и на институциите, на политиците, за това че трябва да слушат гласа на хората, каза омбудсманът. "Най-лесно е да кажеш "не става", "не може", "това не е възможно". Доказахме, че е възможно", отбеляза тя.

Мая Манолова при протестиращите майки

Снимки: Иван Григоров

Тя припомни, че когато е бил внесен в парламента, законопроектът за личната помощ се е превърнал в един от най-отричаните и критикувани проекти. По думите й в началото не се е чула добра дума отникъде, нито от институции, нито от депутати, нито дори от синдикати и организации на хората с увреждания. Омбудсманът отбеляза, че приемането на закона днес и аплодисментите в пленарна зала са голяма, изстрадана победа. Тя благодари на всички, които от първия до последния момент са стояли зад този закон. Благодаря и на тези медии, които обективно и честно ни отразяваха, посочи тя.

Благодаря на всички, които направиха възможно каузата "лична помощ" от страдание през надежда да се превърне в реалност, заяви на брифинга и председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.

Благодарение на диалога, на разумния компромис ние взехме правилните решения, приехме тези два изключително важни закона за бъдещата политика за хората с увреждания, заяви зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ. Според нея законите ще бъдат работещи. По думите й политиката за хората с увреждания винаги е била приоритет на правителството и ще бъде такава и в бъдеще. Тя отбеляза ролята и на премиера Бойко Борисов за приемането на двата нови социална закона и за личната му ангажираност с финансовото обезпечение. Ангелова благодари на представителите на протестиращите майки, на омбудсмана и на всички народни представители, които вчера и днес са подкрепили законите.

Законът за личната помощ е един изстрадан закон, изстрадан от всеки един от нас през последните месеци, защото много пъти бяхме между "Осанна" и "Разпни го", коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Проведохме десетки срещи, много от тях бяха драматични, но в крайна сметка стигнахме до един закон, към който имаше недоверие, че може да бъде приет, отбеляза той.

Снимка: БТА

Приемането на този закон не би било възможно без съдействието и ангажираността на много хора - премиера Борисов, благодарение на чиято ангажираност се решаваха най-тежките, най-сложните въпроси, финансовия министър, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев, колеги, които участваха в срещите, каза Петков. Той допълни, че работата продължава със законопроекта за социалните услуги.

Снимки: Иван Григоров

 

Край на палатковия лагер

Снимки: Иван Григоров

Край на палатковия лагер пред парламента

Снимки: Иван Григоров