Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха бул. "Дондуков" пред Министерски съвет. Целта им е да покажат на управляващите, че могат "да ги блокират", както те блокират тях и реформата. Те се събраха на девети национален протест с искането не за обещания за реформа, а за реална промяна. Протестът пред МС е под наслов "Системата ни убива всички -отговорност на Бойко Борисов".Протестиращите майки на деца с увреждания заявиха, че ще останат цяла нощ пред Министерския съвет. Те разпънаха десетина палатки на бул. "Дондуков", който по-рано днес блокираха. Протестиращите блокираха и бул. "Цар Освободител" в близост до мястото на протеста.

Въпреки че вчера беше подписан план за действие по приемането на законодателството за хората с увреждания, с който министрите поеха ангажимент за сроковете на реформата, майките днес се събраха отново на протест, за да заявят, че очакват всички да си изпълнят обещанието. "Поетият ангажимент от министрите дали е достатъчен, ако господин премиерът не го припознае, депутатите също", каза Мая Стоицева, една от майките от инициативата "Системата ни убива".

"По думите й протестиращите са видели много листчета това лято и вече на листове не се доверяват. Затова дишаме във врата им и сме тук, докато промяната стане факт", заяви Стоицева.

"С днешния протест стимулираме властта да направи необходимите крачки без колебание", заявиха майките.

Те искат да посрещнат Коледа с приети закони за хората с увреждания и за личната помощ, а не да се окажат под украсената елха до палатката пред парламента в поредното очакване.

Снимка: Булфото

В подписания план за действие по приемане на законодателството е отразено, че Законът за хората с увреждания трябва да бъде внесен в Народното събрание на 19 октомври. Двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ ще бъдат разглеждани в пакет с цел ефективното разпределяне на допълнителните 150 милиона лева за хората с увреждания, които ще се отпуснат за 2019 година.

"Вече четири години протестираме, протестират шепа хора, но силна шепа хора и колкото и да са глухи тези в бялата сграда, ще се наложи да ни чуят", заяви една от майките.

Протестиращите няма да се откажат от протестите до реформа, която според тях, е "необходима за всички, защото засяга не само децата с увреждания, но техните родители и близки, които системата превръща в социални паразити, както и всички данъкоплатци в страната". А майките вярват, че ще успеят , защото "различният привидно само е затворен, да си различен понякога си истински свободен" /гласи част от стих , прочетен на протеста и написан от една от протестиращите майки за нейната дъщеря и за всички "различни".