Майката на 18-годишното момиче, което беше обезобразено от приятеля си в Стара Загора, допуска като възможна хипотеза опит за убийство. Тя обаче не желае да разкрие защо допуска хипотезата, по съвет на адвокат. 

Пред БНР жената разказа, че момичето видно се чувства притеснено. 

"Няма отключване на разговор от нейна страна. Работят психолози с нея, но към момента все още няма резултат, необходимо е време. Психологическите вреди са много големи. Емоционалните щети по нея пречат на нейния нормален живот. Тя няма такъв, тя е затворник в самата себе си, в страховете си", сподели майката Ивелина.

Тя призова за тежки наказания за хора, които дръзват да посегнат на друго човешко същество. По думите ѝ трябва да има промяна в законите. 

"Няма да спрем дотук, продължаваме, докато получим промяна - промяна в законите, в налагането на по-тежки наказания. Когато има посегателство над човек, искам да няма леки присъди, пробация. Нека да има промяна и тежки наказания за всеки, който дръзва да посегне над живота на друго човешко същество. Ако по предходния случай, за който е осъден (Георги Г.) на пробация, не беше наложена мярка "подписка" и това лице беше задържано, моята дъщеря нямаше да пострада".

Семейството на 18-годишното момиче ще присъства на мирното шествие в Стара Загора, което е в защита на справедливостта. Майката на пострадалата благодари на всички, които са се застъпили за нея и семейството ѝ и за справедливостта. "Чувствам се доволна от развитието на нещата", добавя тя, визирайки обществената реакция и действията на властите. 

Жената добавя, че не е получавала заплахи от обвиняемия в социалните мрежи.

По-рано във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се наложи най-голямата строгост на Наказателния кодекс спрямо обвиняемия.

"От кое вещо лице и по кой текст от закона е решено, че зверството, извършено от Георги Николаев, е лека телесна повреда? Недопустимо е този човек да се разхожда на свобода. А още по-недопустимо ще бъде да получи споразумение или условна присъда", написа Нинова. 

От прокуратурата и полицията в Стара Загора съобщиха на брифинг по-рано, че срещу задържания тази сутрин Георги Г. е образувано досъдебно производство за средна телесна повреда. 

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред журналисти в Каспичан, където присъства на освещаването на нова църква, каза, че е било важно да се приеме законът за домашното насилие, промените в Наказателния кодекс. Случаят той определи като "чудовищен акт" и допълни, че реакцията на обществото само може да го радва. "Бих се радвал повече, ако, когато има такива случаи и още не са станали зверствата, обществото може да се намеси със своите институции, с общественото мнение", допълни Борисов.

"Възмущение, гняв, недопустимост. Това, което е важно, е не всеки път да стигаме до силна обществена подкрепа, за да има действия. Надявам се, включително и с реакциите от тази сутрин, които видяхме от страна на прокуратурата, тези действия не само да бъдат осъждани, но и извършителите да си понасят наказанията, така че те да имат превантивно действие", коментира пред журналисти вицепремиерът Мария Габриел. 

"Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, а звяр, който трябва да бъде осъден по най-строгия възможен начин. Това, което мисля, че ще се случи с всичките промени, които правим, е, че все повече прокурори ще трябва да дават ясна отчетност на начина, по който те движат тези дела. Всъщност скрито в Конституцията и промените е точно това - правим връзка между Народното събрание и прокуратурата по начина, по който до момента не съществуваше", заяви от своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Всеки от нас трябва да си даде сметка за това каква е ролята му. Това е отвратително престъпление. За съжаление това не е първото и се притеснявам, че няма да е последното. От една страна са политиците и всеки от нас трябва да знае, че насилието, речта на омразата трябва да изчезнат от дискусията между нас. Този садизъм трябва веднага да бъде санкциониран. Законите трябва да бъдат прецезирани", каза премиерът Николай Денков в студиото на "120 минути" по bTV.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски също коментира, че е изключително възмутен от случилото се. В интервю за "Блиц" той каза: "Недопустимо е подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Според мен институциите в лицето на Инспектората към Висшия съдебен съвет незабавно трябва да се самосезират и да вземат мерки". Според него инспекторатът трябва да извърши свое собствено разследване на магистратите, които са освободили "садиста", както го нарече, като са му позволили да се разхожда свободно след извършеното от него престъпление. 

"По този начин на Николаев е била дадена възможност да продължава да е опасен за хората и са създадени предпоставки да пострадат и други невинни граждани. На мнение съм, че трябва да се направи задълбочена проверка как една съдийка преценява, че зверството на Николаев представлява лека телесна повреда, при положение, че момичето е обезобразено и е в критично състояние. Институциите не трябва да бездействат, а да осигуряват справедливост и спокойствие на българските граждани", категоричен е Пеевски. 

Той добави, че ако Инспекторатът към ВСС вече не се е самосезирал, ДПС ще го сезира официално още в понеделник. Първата работа на парламента и на политиците през септември е да се инициира смяната на Инспектората на ВСС, който е с изтекъл мандат, добави депутатът.