Точно преди 33 години България започна демократичния си път на развитие. 33 години след освобождаването на страната ни от тоталитарния режим, българското кино прави важна крачка. А именно - надскача континенти, преодолява предразсъдъци, пресича граници с филма "Майка" на режисьорката Зорница София Попганчева.

Филмът ни среща с деца сираци в Широка Лъка в България. Но и деца в Кения, Африка, където нямат дума за "мечта" или дума за "бъдеще". "Там смъртността е толкова висока, че ми казаха, че по-рано от 3 седмици преди снимките на филма - няма смисъл да се прави кастинг" - разказва режисьорката в новия епизод на подкаста "Trendy".

"Аз като европеец тръгвам със съчувствие към условията на живот там, които са под критичния минимум за бедност. Но какво се оказа - срещнах се с едни горди и щастливи хора. Бъгът е в нас европейците, които адски бързо успяваме да бъдем нещастни и да се сдухаме по 900 причини. Големият урок за мен е високото ниво на сгъстена благодарност за всяко нещо там, в Африка. А там, сираците в Кения, например са 1 800 000 (милион и осемстотин хиляди)" - казва Зорница София.

А какво е майка? "Майката те учи на мечтаеш и да преследваш мечтите си и никога да не се предаваш" - се казва в една от ключовите сцени във филма.

Чуйте aудиото!

"Майка" спечели голямата награда "Златна роза" в 40-ото юбилейно издание на фестивала за българско кино във Варна. Филмът беше избран да представлява България на наградите "Оскар", а после бе дисквалифицирана от Академията за несъответствие с правилата (твърде много английска реч, което е недопустимо в категорията за международен филм), беше оценена най-високо от журито. Ето още една пресечена граница - тази на правилата в Холивуд.

"Майка" донесе и призовете за женска роля на Дария Симеонова, за която това е кино дебют, и за операторско майсторство на Крум Родригес, а специален диплом получиха децата натурщици от Широка лъка и от Кения, които участват във филма.

Филмът е базиран на истински събития и е вдъхновен от историята на Елена Панайотова и каузата "Артисти за деца". "Това е кауза за работа с деца в риск - чрез изкуство и театър. Целта е да им се даде възможност да почнат да мечтаят и да имат концепция за бъдеще" - казва Зорница София.

"Майка" ще открие фестивала "Киномания" на 17 ноември 2022 в Зала 1 на НДК.

Специален гост на Киномания 2022 ще бъде звездата на италианското кино, познат от сериала "Октопод" - Микеле Плачидо. Той ще представи най-новия си филм като режисьор - "Сянката на Караваджо".

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic