В предишните години скалата за оценяване на писмените работи от матурите се обявяваше след тяхната проверка.

"Много отдавна говорим за матурите, че първо се прави изпита и от резултатите от него така правим скалата, че да уточним коя работа е за средна и коя за отлична оценка, за да се разпределят те равномерно", коментира министър Клисарова, цитирана от БТА.

По думите й в министерството вече считат, че имат натрупан голям опит и е възможно да се направи "един минимум, който да е за "тройка" и съответно под него зрелостниците да повторят изпита.

На въпрос дали МОН има готовност и нагласа да "вдигне малко летвата за матурите", министър Клисарова отговори, че издържалите матурите трябва да отговарят на стандартите за тези изпити и да са грамотни.

По повод на критиките в предишни години от експерти, че 23 точки или 23% е много нисък праг, от който започват "тройките" у нас от матурите, а в международните тестове започват от 50 точки, Клисарова заяви, че точките за оценяването на скалата за държавните зрелостни изпити още не са определени.

"Не е важно дали ще са 23 или 50 точки, а е важно да се гарантира качеството на матурите", коментира тя.

На въпрос дали е готова да поеме отговорността, че ако се вдигне скалата, то вероятно по-голям процент от зрелостниците ще се под "тази летва", Анелия Клисарова отново заяви, че по-важно е да се гарантира този минимум и смята, че това е правилното решение.

"Считам, че ще бъда подкрепена и политически, защото всички говорим за грамотност на децата и ако направим, така скалата, ще ги мотивираме да учат повече, за да могат да си вземат матурите", заяви образователният министър.