Скалата за оценяване ще се обяви в деня на матурите

Скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити в 12-ти клас ще бъде обявена в деня на изпита, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова.

Обратно в новината

Коментари - Скалата за оценяване ще се обяви в деня на матурите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нямa бaзa зa срaвнение.... все гледaт учениците кaк сме били негрaмотни и кaк взимaме мaтурите с три. Зaщо не опрaвят мaлко корупциятa, че тaзи щом е зaвършилa медицинa сигурно знaе кaквa корупция цaри в му-тaтa в Бългaрия. Провaлят ни бъдещето тези крaдливи хорa...

Като се вдигне тази скала,как очакват да има голям брой зрелостници,които ще вземат матурите? Бройката сигурно ще се намали с три пъти,тогава какво правим? Европа с нейните високи летви ще ни се изсмее...неграмотното правителство ще казва кой и как ще взима матурите СРАМ!

А да забравих да допълня някои казват то в чужбина и на всякъде скалата за оценяване била висока ама има "малка" разлика между чужбина и България нали, условията не са благоприятно за никого освен за тези от парламента и "ромите" да раждат избиратели и да не плащат нищо и да си клатят краката по цел ден да сравнявате условията тук и в чужбина е просто не реално се едно да сравняваш 20century fox със някой канадски спонсор на филми.

Пълна простотия, 50 точки това значи трябва да си скъсаш задника за отличната оценка 3, ако искаш повече не знам оправяй се нямаш право на почти никакви грешки за да преминеш матурата направо блестящо решение да се вдигне образованието, то дори на професор да му дадеш матура ти какво няма да допусне грешки ли..... да им дадем да тия простаци от парламента по някоя матура да видим те как ще се справят що са толкова образовани, простаците едно средно имат тук там някое изключение ама те давайте да видим колко удара ще издържат младите, няма какво да коментирам кога са решили да сменят скалата направо само един месец преди матурата не можаха да кажат по-рано или да изчакат да мине тази и тогава да правят такава драстична програма ама какво разбирам аз и тези който ще държат сега матури да си намерим начини от къде да си набавим отговорите да изкараме един максимални точки и какво тогава......

Да бяхте мотивирали в началото на годината не 20 дни преди матурата или същия ден да дадете скалата за да свалите оценките на всички. Всеки се готви за оценката която му трябва едни са доволни на среден 3, а други им трябва отличен за да кандидатстват с матура . Пълна подигравка и съсипване на бъдещата на всички от набор 1995 г. Как може да си направи сметка всеки след като не знае скалата за оценяване ??

каква е тази глупост , да променяте правилата 20 дни преди матурите , грамотността се гради години наред , а не 20 дни преди изпита и защо всеки , който дойде на власт си експериментира с децета ни и си мисли , че света започва от него. Създайте нови правила , това е хубаво , но ги направете за следващите матури , за да знаят децата каква е системата и как да се готвят. Не си правете експерименти 20 дни преди матурите , това е пълна ИДИОТЩИНА

Министър Клисарова, направо се подигравате с набор 1995 г. Провалихте им баловете, а сега и този номер с матурите. Защо обявявате промяната в последния момента. Как така цяла година те се подготвят, правят пробни матури и те се оценяват по сегашния критерий, а 20 дни преди матурите - нова скала. Защо не променихте образователната система? Как за 20 дни децата ще станат по-грамотни? Ограмотете първо себе си. Диалекта Ви е отвратителен. Може да сте завършили медицина, но това няма нищо общо с министерския пост, който заемате. Гаврите се с децата, не забравяйте че на 25 май има избори. Не виждам как след всичко, което надробихте набор 1995 г. ще гласува за Вас.

как може толкова касно да каят такова нещо има по малко от месец за подготовка ама на тях какво им пука те си правят каквото си искат *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Я да вървят да си я решават те тая ебана матура. Пътувал съм в много държави и съм държал много изпити, но матурата е просто най-просташкия изпит на целия свят. Не само че не е актуален със знанията на младите поколения, но и е прекалено значителен в обучението им. България - държава на която колкото и да си прост не можеш да и се радваш !

Какви са тези глупости ? Тази държава за нищо не става. Такива неща не се съобщават на 25 април ! Цяла година сме се готвили по едни критерии и сега в последния момент ни налагат други. Направо се подиграват с нас ! Образованието ни е пълна пародия ! Еми няма да останат младите в тази държава! Европейци сме ний,ама все не дотам

Набор 1995- опитните зайчета на МОН! Нови програми, нови учебници.... Кой направи анализ на въведената нова система за обучение? Къде са резултатите през годините, какво е постигнато? Или всичко е постигнато- разбирай програма за затъпяване на децата. Сетили се сега да ограмотяват зрелостниците! Един месец преди матури.

Как така се променят правилата в последната минута. Учениците са подготвяни за оценяване по действащите до сега критерии, по тях са оценявани и на пробните матури. Излиза, че резултатите от пробните матури се показват реалното ниво на знания. Защо не се промени скалата на оценяване на грамотността на министъра на образованието. Тая е абсолютна селянка, ако и да е професор.

От моя набор в селото ни /1942/ само аз продължих образованието си до средно и висше.По време на работата си и сега съм най-бедния!?Вероятно съм некадърник-малко късно осъзната самооценка!?

не виждат в кво сустояние е дурявата и колко проблеми има и в колко много много неща сме по-назад от други дуряви, за матърите ми ср хванали пфф... пулни смотаняци. не скалата за оценяване на матърите трябва да се промени, а оправниците на дурявата!!!!!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ami qvno che da :/ :(

Ами като да живее,ограмоти се ти=скалата за оценяване е една и съща от въвеждането на матурите през 2008 та до Клисарката-23 точки и половина стигат за положителна оценка,цяла учебна година учениците са запознавани с тази скала,изисквания,по нея са правени пробните матури

Тая не я слуша главата!

Честито! Току-що тази госпожа си спечели омразата на хиляди зрелостници! Нима е честно някои тъпаци миналите години да са имали шанс да изкарат по-висока оценка, а ние отново да сме ощетени?

Скалите за оценяване винаги са правени в зависимост от постигнатите резултата, най-вече спрямо едно мургаво т.н. малцинство. Не забравяйте, че се отчита ниво на образованост и ако бъде определена категорично, няма как да бъде отчетена интеграция. Именно заради тези "асансьорни" скали оценките варират през различните години.

Какви тъпотии ръсиш,бе,Да живее ограмотяването!Нямаш никаква представа за какво иде реч! Тъпо,тъпо,че най-просто си!

Странно е, че има матури. В някои курсове има подготвителни курсове по математика (за приетите студенти), защото положението е катастрофално.

... в някои университети има подготвителни курсове... Съжалявам.

Давайте идеи, не се смущавайте - и без това няма да се реализират, поне в рамките на този мандат, така както беше и с предишните "инициатори". Някой да се спомня обещанията на Владо Атанасов, примерно? Горките учители - наистина или са луди да стоят в тази "система", или действително са взели присърце бъдещето на децата, па макар и за 567 лв. А може би по малко и от двете.... При такава компетентна "шапка".....

Тая е луда,цяла година не им стигна да променят скалата,все едно в началото на мача,някой да каже,абе момчета,тая врата е много широка,сега ще играете на малки вратички

Едно ще ви кажа...СТИГА СТЕ ОТКРИВАЛИ ТОПЛАТА ВОДА И КОЛЕЛОТО....АЛООООО...съсипахте образованието, ставаме все по-неграмотни ...алоооо...стига с тия безумни реформи, от народ с качествено образование ни превърнахте в хора с дребни душички..ей...погледнете си учебните програми, учебниците и вижте кой изобщо ви става учител.

Новата скала е крайно необходима! Благодарение на цялостната политика в образУванието в последните 25 години, учениците вече са прекалено тъпи за старата скала и за да не признаем, че произвеждаме полуграмотни хора, то ще сменим скалата. Това се нарича Експерти! Бюлетина 15 и 29!

Една нова скала няма да промени състоянието на образователната система. Тези, които не си вземат матурата, едва ли ще се явят втори път.А пък и защо им е на младите българският език, след като повечето от тях и без това ще заминат в чужбина.

МОН въвежда нова скала за оценяване на матурите Аз мисля, че МОН по-скоро се нуждае, някой да му въведе скала за оценка на неговата работа.

Думата "мотивират" ми е смешна. И как по-точно ще ги мотивират, като учителите наблягат на частни уроци? Ако имаш пари водиш детето на всевъзможни курсове , уроци или го записваш в ЧУ. Чудя се понякога защо ли ходят на училище, като по-голямата част от материала си го усвояват на частно?

"...че първо се прави изпита и от резултатите от него така правим скалата, че да уточним коя работа е за средна и коя за отлична оценка, за да се разпределят те равномерно". Това е супер малоумно! Означава ли, че ако от зададени 100 въпроса, максимумът, на които някой е отговорил, е 80, това ще е 6-ицата и след нея ще се подреждат надолу?!

Идеята е наистина хубава-все пак матурата е сериозен изпит, който определя нивото знания. Срещу неграмотни учители може и трябва да се протестира.Но и неграмотните ученици трябва да разберат, че мързелът си има последствия. До този момент най-ниската и най-високата оценка се определяха от нивото на представяне на завършващите в съответната година. Определено идеята за необходимия минимум гарантира по-справедливо и равномерно оценяване.

Критериите за оценка трябва да са ясни още в началото на учебната година!

Абе гаргата на снимката прилича на леля цецка, сигурно е умна колкото нея...

"че да уточним коя работа е за средна и коя за отлична оценка, за да се разпределят те равномерно" ??? Оценките ли се разпределят равномерно??? Защо има матури тогава???

Смятам, че първо трябва да се вдигнат изискванията към преподавателския състав в училищата и чак след таво да коментираме знанията и грамотността на децата. Каквито учителите, такива и учениците. Аз мога да възпитавам вкъщи, но не мога да дам образование, мога само да дам книги за четене. В нашето училище има ученик, който е с по-високо ниво на английски език от учителката, която му го преподава.

Абсолютно вярно. От писмения текст става ясно, че имате добро образование /разместените букви в едната дума са допуснати съвсем случайно/. Нямате представа как се радвам, когато видя учител да пише и да се изразява правилно, но те вече са като бялата лястовица. Някои вече започнаха да праскат минусите и това е, защото не осъзнават липсата на професионалните си качества.

народа вече е затъпел, почвайки от децата (не е обида - това е реалност), единствена утеха е, че на Запад са и по тъпи (не е нужно никакви коментари - имам преки впечатления, не подлежи на обсъждане!)

Госпожа министърката е вдигнала температура.!Защо не вдигне скалата на преподавателите или да си преразгледа неграмотно списаните учебници и там да определи някоя и друга скала...и чак тогава може да мине към скалата за оценяване.

А редно ли е да се прави промяна 1 месец преди матурите?

Какво значение има как ще се оценяват работите, ако обхвата на материала не се променя, както и формата на изпитване? Това, което е описано, аз го разбирам така: миналата година първо са се проверявали работите, после се е преценяло дали 50 от общо 100 точки (хипотетично) означава 3, 4 или някаква друга оценка. Сега това ще е определено преди матурата. Не проумявам как дори и една година по-рано да го обявят, това ще помогне на учениците да се подготвят за тази промяна?

... чрез частни уроци, естествено!

Не знам каква скала ще въвеждате , ама тия зрелостници нищо не знаят , някой направо са тъпигьози от всякъде , така са си проспали годините! И нищо не знаят само секс им е в главите!

Уважаеми властимащи и оплюващи във форумите нашите деца, Първо трябва да въведем скала за управляващите и цялото ни общество. Качеството на обучение зависи от държавната политика, от ценностната система на нас като радители, от нивото на преподавателите и тогава да оценяваме постиженията на нашите деца.