Масови оставки са подали лекари, сестри и санитари във Втора градска болница в София. От неделя лечебното заведение вече е инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус в столицата. То се преструктурира със заповед на здравния министър, предава bTV.

"Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. Хора с 40 години стаж плачат и подават оставки", каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал.

В болницата тази сутрин дойде и д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз. "Разбрах за проблема и съм тук за да говоря с колегите. В една такава ситуация те трябва да бъдат подкрепени. Обществото очаква от нас да сме на първия ред. Няма нищо страшно в това да излезем и да се борим. Мога да кажа, че ние, лекарите, трябва да излезем от домовете си. Ние трябва да сме в болниците, защото обикновеният човек разчита изцяло на нас", каза д-р Меджидиев.

Млади лекари и специализанти във Втора градска болница пък пуснаха отворено писмо, в което разкриват проблемите в лечебното заведение, което се очаква да бъде преобразувано в инфекциозна болница.

Декларацията е подписана от 15 млади специализанти и е адресирано до българските граждани и до управляващите.

"Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата", каза пред БНР Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница.

Тя уточни, че все още не ясно кога лечебното заведение ще бъде преструктурирано в инфекциозно за пациенти с коронавирус.

"Не е ясно колко време ще продължи обстановката. Персоналът в болницата ни е предимно застаряващ", добави тя.

Екипът на Втора градска е имал две срещи с хора от общината и РЗИ.

"Не получихме конкретни отговори. Това доведе до още повече ескалация на нашето притеснение... Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън", допълни Николина Колева.

67 са вече заразените с коронавирус у нас. Това съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски.