Шествие под името "Марш за свобода на конопа" с искане да се легализира използването и отглеждането на малки количества марихуана в България, премина през центъра на София днес.

Организаторите на кампанията "Свобода за конопа" заявяват три основни искания:

  • декриминализиране на притежанието на малки количества трева за лични цели;
  • възможност за отглеждане на до две растения в домашни условия - така ще изчезнат дилърите, защото потребителят сам ще си е "доставчик";
  • да се позволи употребата на канабиса за медицински цели у нас.

"Можем като общество и да не сме съгласни дали тревата лекува и дали трябва да се продава наравно с цигарите и алкохола (които със сигурност не лекуват), НО всички можем да се съгласим, че над един милион българи, пушещи трева, не заслужават от 1 до 3 години затвор за едната им цигара в джоба", изтъкват на фейсбук страницата си.

Те споделят, че "от данните на МВР се вижда ясно как вместо големите трафиканти и дилъри, под ударите на закона попадат млади, работещи, семейни хора....и то за смешни количества като 0.2 грама".

Декриминализирането на домашното отглеждане ще остави дилърите без бизнес и ще направи училищата много по-безопасни, смятат инициаторите на "Марша за свобода на конопа".

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg

Снимка: Dir.bg

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото