Д-р Юлиян Караджов е неправителствен експерт по наркотици и автор на две кини - "Наркотиците, почти всичко за тях" и "Канабисът - наука и политик". Завършва химия и защитава докторат по биохимия с дисертация на тема "Транспорт на калций и окислително фосфорилиране в митохондриите на мозъка". Прави първото национално изследване на нелегалния пазар на наркотични вещества в България. Преподава курс "Наркотици" в Нов български университет.

- Г-н Караджов, от години подкрепяте каузата за легализиране на медицинската марихуана, така както направиха много страни в Европа, включително на Балканите, както и в САЩ. Имате наблюдения как това се случва под контрола на държавата, какво бихте казал на политиците у нас, от които зависи това да стане и у нас?

- Преди 3 години ме поканиха на конференция за медицинския канабис в парламента на Израел. Там видях как нещата вървят. Застанал политик, който работи в този ресор, и шефката на комисията по тази тема, които стоят, слушат шестима лекари от различни специалности и представители на пациентските оргнизации, и си записват. Аз това тук не съм го видял.

Държа да подчертая аналогията - Израел е малка страна, долу-горе с нашето население, доста консервативна, религиозна, и въпреки всичко, когато става дума за нещо разумно, хората се събират и го правят. Макар и със скърцане, бавно, те са започнали преди 15 години и в момента работят по една система, в която има 25 000 пациенти. Говорих с един от тях, който точно минаваше през нужната процедура, за да получи легално медицинска марихуана. Страдаше от силни хронични болки след тежко счупване при катастрофа. Започва се с препоръка от личния лекар, след това се минава през специалист, а после и през психиатър, който да установи дали пациентът е умствено стабилен и дали няма предразположеност към психози. Някои дори си наемат адвокат, за да движи тази процедура, която е достатъчно сериозна. Там говорих и с човека, който обучава болните - един месец всеки от тях пробва различни сортове канабис, за да се установи кой му действа най-добре, избира начин на приемане, след което му се издава рецептата за определените сортове.

Виждате докъде са стигнали хората и къде сме ние. Нещата са направени, няма какво да ги измисляме, просто трябва да изберем един модел и да го приложим, така че марихуаната да стане достъпна за болните и в България. Могат да пратят лекари на обучение в Израел, в Холандия, в други държави, които да се върнат тук с тапия и да помагат на тези хора.

Защото е ясно - няма как да се каже, че това не работи. Познавам чужденец с болестта на Крон, който в своята страна си ходи винаги с една цигара в себе си, каза ми, че ако го спрат полицаи, веднага вади специална карта със снимка за потребител на медицинси канабис и няма проблем.

У нас пък познавам известен невролог, който също винаги си държи джойнт, защото има тежка мигрена. Щом усети предвестниците на нов пристъп, дръпва само два-три пъти - без да се напушва и да му се замайва главата, и това веднага го облекчава повече от всякакви лекарства.

Чел съм изследвания за западния свят, където от около 50 години масово се пуши марихуана, статистиката показва, че по онова време две трети от младежити са пушили и тези "наркомани" сега са така да се каже стълбове на обществото - ходят на работа, плащат си данъците, гледат си децата.

- Това наистина звучи достатъчно сериозно, но въпреки това много майки например се опасяват, че канабисът е опасен да децата им. Как ще ги убедите в обратното?

- Аз съм последният човек, който ще каже, че канабисът е пенкилер, че може да оправи всеки и е сребърен куршум против болестите. Безмислено е да говорим дали марихуаната е безвредна или вредна, без да уточняваме за кого. Ако тийнейджър пуши от сутрин до вечер, разбира се, че това е вредно, както е и всяко друго вещество, включително и алкохол, но когато говорим за възрастен човек, който от време на време иска да се отпусне, и още повече за такъв, който се опитва да живее нормално, защото има хронично страдание, тогава нещата трябва да се гледат по съвършено различен начин.

Има ли смисъл да повтаряме отдавна известното, че в класациите за въздействието на дроги алхоколът е много по-напред от марихуаната, която е около кафето.... ами има хора, които получават параноя от кафе, но не сме го забранили. Също много нелепи са твърденията, че марихуаната отключва шизофрения - да, но само ако имаш генетична предразположеност или започнеш много рано - например на 15 вече пушиш всеки ден. Във Великобритания дори се опитаха да го докажат преди години, имаше поръчка на вътрешното министерство, когато Тереза Мей беше министър - направиха някакъв компютърен модел, който установи, че шизофренията се е увеличила с 15% от пушенето на канабис! Веднага обаче им казаха - ама има данни медицински данни, вижте тях - и се оказа, че заболеваемостта не само не се е покачила, а е спаднала с 10%. Няма такова и в никоя страна, навсякъде от шизофрения страда около 1% от населението.

Така че, от всичко, което съм чел като изследвания, а и познавам десетки хора, които са използвали канабис с медицинска цел - и у нас, и в чужбина, виждам как на около две трети хората той върши работа. Помага им да живеят по-качествено, нали непрекъснато говорим, че целта на медицината е качеството на живот.

Или, както болният от множествена склероза Марин Калчев от Ловеч, когото осъдиха, обясни простичко на съдиите: когато не съм пушил трева, мога да мина само половин километър и трябва да почивам половин час, а като съм пушил малко, мога да извървя двойно повече без проблем. Това е човек, който трябва да работи, за да се изхранва, а и гледа сина на починалата си сестра. И дори глобата от 1000 лева, която в крайна сметка му присъдиха, е страшно много за човек с тежко хранично заболяване, който се грижи за сираче. Не знам какъв изрод трябва да си, за да осъдиш този човек, при положение, че той просто се опитва да оцелява, нищо повече. На първа инстанция го оправдаха, но после явно им казаха отгоре, че не може така. И сега той, макар и да не е в затвора, се води престъпник. Такъв бил законът и трябвало да се спазва. Но законът първо трябва да е смислен и да е в полза на хората. Кое е по-важното - буквата на закона, или духът му, можеш ли да нарушиш закона, за да помогнеш на ближния?

И това дори би имало друг ефект, аз си мисля, че един младеж ще пуши по-малко трева, ако знае, че това е билката на баба му и дядо му. Например в САЩ, където на много места медицинският канабис е легален, изследванията показват, че употребата й със сигурност не е се увеличила при младежите, напротив - леко е намаляла, увеличение има в третата възраст - тоест, увеличила се е само сред тези, за които е легализиран...

Имам приятел американец, женен за чехкиня, той ми прати снимки от нейното село - ами пред всяка втора къща, пред, не отзад, има боднати по по един-два стръка марихуана. А там живеят консервативни хора, ходят на църква. Когато той ги питал не се ли притесняват, че това е наркотик, те му отговорили: стига глупоси, тия неща само комунистите ги приказваха, това си е лекарство. Дори и те вече са го разбрали...

В същото време, ако отидеш при лекар в Амстердам, и се прибереш във Великобритания с тримесечен запас, какъвто ти е изписан и си закупил легално, плащайки данък, никой няма право да те спре, защото страната е в Шенген.  Ако България влезе в Шенген, това също ще е възможно, защото има изрично тълкуване на ЕК, което се отнася и за канабиса. Той влиза и в препоръката за палеативна грижа, но тя не е задължителна...

- А какви са пречките това да се случи и в България?

- Проблемът е в нежеланието. Никой не иска да направи една нормална комисия от експерти - химици, фармаколози, лекари, юристи, които разбират от темата, а не политици да разсъждават. Но те не искат, защото тогава трябва да признаят, че са лъгали и че заради това са пострадали много хора, включително тежко болни от нелечими от съвременната медицина заболявания. Но голяма вина носят и лекарите, защото когато се говори за канабис и медицина, почти няма такива, които да се включат. Но лекарят у нас е роб на бюрокрацията, основаната част от времето се отчита на МЗ, той е слуга, но не на пациентите си, поставен е в такава ситуация.

Навремето им предложих - добре, не легализирайте, ще намерим десетки пациенти, които на собствен риск са готови да се подложат на изследвания, нека лекарите им да събират резултатите и да ви подават данни, за да знаете какво става. На което от министерството ми отговориха, че не може лекарите да следят нелегална дейност. Ама тогава излиза, че ако съм зависим от хероин и отида при лекар, той няма да ми откаже изследвания, но ако употребявам трева, и то за болки, веднага се сещат, че това е нелегално. Явно Националният център по наркомании прави точно това, което те смятат за незаконно. Това показва, че има дива некомпетентност по високите нива.

- В контекса на всичко това очевидно подкрепяте и декриминализиране на употребата на марихуана? Защо - отговорете на противниците?

- Сигурно е, че в момента имаме система, която не работи. Аз съм последният човек, който ще каже от началото до края как да се оправят нещата. Но е малоумно да прибираш някого в затвора, при положение, че нищо не е направил - няма пострадал, къде е жертвата? Именно това е най-сериозният проблем с криминализирането. Мой познат, когото хванаха с трева - купил малко повече за лично ползване, го вкараха в затвора, откъдето излезе на хероин. В затвора има повече хероин, отколкото марихуана, защото се крие по-лесно, не мирише. Е, благодаря за този закон! Според него, също така, ако ние двамата с вас пушим един джойнт, единият го разпространява на другия и съответно за задържат и съдят за разпростнанение на наркотици. По този начин, арестувайки хора, хванати с една цигара, полицията отчита дейност. Според тяхната статистика това са разкрити престъпления със заловени извършители.

Един високопоставен полицай веднъж ми каза - такава е системата - ако един колега стои пред някой магазин и хване няколко джебчии, това са няколко червени точки за него, дакото ако друг три месеца разследва убийство, получава една червена точка. Тоест - системата стимулира тези, които гледат да минат по-леко.

Когато на един човек му остават няколко години или месеци, защо да не подобриш живота му, вместо да ходи под страх да не бъде вкаран в затвора, където ще се "грижат" много добре за него. Това просто звучи нелепо...

 

 АНКЕТА: Да бъде ли декриминализирана употребата на марихуана?