Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с генералния директор на Международния център за развитие на миграционната политика Михаел Шпинделегер, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Шпинделегер е заемал позициите министър на европейските и международните въпроси и министър на финансите и вицеканцлер във Федералното правителство на Република Австрия.

"Предизвикателствата, свързани с миграцията, са общоевропейски. За адекватни отговори за справянето с тях са необходими съвместни и координирани действия", заяви Мария Габриел. Тя представи активното участие на България в миграционната политика на Европейския съюз (ЕС), като постави акцент върху повишаването на качеството на граничния контрол, споделянето на миграционната тежест между държавите членки на ЕС и осигуряване на хуманно отношение към мигрантите и бежанците в съответствие с международните стандарти за правата на човека.

"Полагаме системни усилия за по-добра защита на външните граници на ЕС в тясно сътрудничество с всички съседни държави и агенциите на ЕС", посочи вицепремиерът и подчерта доброто двустранно сътрудничество с Австрия по съвместния план за действие в борбата с нелегалната миграция.

"България показва прагматизъм, гъвкавост и готовност за конструктивен диалог с Австрия с цел по-добре функциониращо Шенгенско пространство. Ценим високо сътрудничеството с Международния център за развитие на миграционната политика и вярвам, че заедно можем да допринесем за приемането на България в Шенген", каза още българският вицепремиер.

По-рано днес официално Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив". В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен призова държавите членки в ЕС без отлагане да приемат България и Румъния в Шенгенското пространство.

Нидерландия пък похвали България за напредъка, но обяви, че очаква още, преди да отстъпи от позицията си против приемането ни в шенгенското пространство.