Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се отчита ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница от мигранти. Той коментира темата пред журналисти след участие в 13-тата Международна научна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа", провела се в София.

Маринов посочи, че са дислоцирани допълнително сили по границата с Гърция.

Той отбеляза, че българо-турската граница се охранява добре и там няма проблем. По думите му, процесите, които се развиват в Близкия Изток и в Турция предполагат усложняване на обстановката.

"Следим процесите в Турция. Виждате какво се случва. За съжаление тези процеси не зависят само от нашето желание. Те са по-глобални и естествено, когато има раздвижване и някакви притеснения, ние сме длъжни да вземем мерки. Наистина българо-турската граница се охранява добре. Има изградени съответни съоръжения, но имаме проблем със сухоземната граница с Гърция. Поради тази причина сме дислоцирали допълнително командировани сили, така че да можем да пазим сигурността на границата. Отчитаме ръст в опитите да бъде премината нелегално тази граница. Имаме добро взаимодействие с гръцките власти", каза Маринов.

Министърът обясни, че в Гърция има много мигранти по островите, които се превозват към континента и това предполага да правят опити по различни маршрути да се насочат към Западна Европа.