"Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза", каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг във връзка с изграждането на кризисни центрове на територията на съответните общини и след обсъждане на годишния отчетен анализ на дейността на Гранична полиция, предаде "Фокус".

"Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита", отбеляза министърът.

"България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала", коментира Маринов.

Миграционният натиск е далеч по-нисък от нивата през 2015 г. и 2016 г., с известно увеличение в края на 2018 г. и то главно по българо-гръцката граница, каза още вътрешният министър, цитиран и от БТА. Заради това ще бъдат дислоцирани сили и технически средства за видеонаблюдение по южната ни граница, добави той.

Ще приемем ли мигранти от Западна Европа

Маринов отбеляза, че в Съвета по вътрешни работи и правосъдие е заявил твърдата позиция на МВР за приемане на решение по въпроса с мигрантската вълна, което да доведе до това, че при евентуална криза ще има солидарност от страните, които не са на първа линия за подпомагане и справяне с възникнали проблеми. Той изтъкна, че страните на първа линия (първа граница), като Малта, Гърция, Кипър и Италия (освен България) държат "категорично да се приеме общоевропейско решение - пакет", за да им се гарантира при евентуална криза, че ще има такава солидарност. Министърът напомни, че все още действа Дъблинският регламент.

Маринов призова политиците да не се заиграват със страховете на хората по темата с мигрантите.