Повод за аудиенцията е празникът 24 май - ден на българската просвета и на славянската писменост. Светите братя Кирил и Методий са обявени от Ватикана за съпокровители на Европа.

"Поводът да бъдем в Рим е да отдадем почит на делото на Светите братя, което дело българската държава и народ развиват и продължават да развиват. Това е нашият принос към съвременната европейска идентичност", заяви Марин Райков, предаде АФП, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че папата е поздравил всички българи и изразил почитта си към нашата култура.

След срещата премиерът коментира пред журналисти, че македонският въпрос е бил сред темите на разговор с папата, съобщи БНР.

"След като споделяме една обща история и идентитет, няма нищо по-нормално от това да бъдем заедно пред гроба на Св. Кирил. Ползвам тази възможност, за да се обърна към ръководителите в Скопие - да се обърнат с лице към историческите реалности, така както ние, българите от Република България, признахме политическите реалности. Да си подадем ръка и заедно да поемем отговорността за своето общо минало. Без конфронтация, без да спорим за костите на Самуил и за наследството на Светите братя", заяви премиерът.

След българската делегация при папа Франциск, аудиенция е имала и македонска делегация.

Той каза, че е информирал папата за кандидатурата на нов посланик на България към Светия Престол, но не се ангажира с имена. Според премиера редно е кандидатурата да бъде обявена от президента и да не бъде огласявана преди кандидатът да получи агреман от приемащата страна, предаде БТА.

Повече от година и половина България няма посланик във Ватикана, след като Светият престол не издаде агреман на Кирил Маричков, син на музиканта Кирил Маричков.

Днес Марин Райков подари на Негово Светейшество копие на обковка на Черепишкото евангелие. Това е едно от най-старите евангелия в България, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци.

Дарът за българската страна от страна на папа Франциск беше бронзов нож за писма.

Райков, придружаван от съпругата си, е начело на официалната делегация, в която са включени още министърът на образованието Николай Милошев, министърът на транспорта Кристиан Кръстев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, шефът на дирекция „Вероизповедания" в Министерски съвет Емил Велинов, директорът на Университетската болница „Лозенец" проф. Любомир Спасов, представителят на Католическата църква свещеник Петко Вълов, представителят на Светия Синод на Българската православна църква епископ Антоний, оперната певица Александрина Пендачанска и режисьорът Явор Гърдев.

По-късно Райков се срещна и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне.