"България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани в НАТО и в Европейския съюз. Навсякъде, във всички форуми в Брюксел, на които участвам, винаги подчертавам, че най-готова от всички страни за членство в НАТО е Македония. И България подкрепя и ще продължава да подкрепя тази политика, защото това е политика, която първо показва добрата воля между двете държави и второ, е от полза за всички на Балканите."

Вижте снимки >>>

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след края на двуседмичното съвместно обучение на части на Специалните сили на България и Македония в района на ГКПП "Станке Лисичково". На специалната церемония присъства и министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска.

Министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска заяви, че очаква и страната работи за това през месец юли Македония да получи покана за членство в НАТО.

"През последните години Македония показа, че в страната има консенсус за членство в НАТО. През изминалата година повече от 4 000 наши войници участваха в мисии, водени от НАТО, а през тази година този брой ще нарасне. Показахме, че Македония е партньор на когото може да се има доверие и страните от НАТО могат да разчитат", посочи Шекеринска.

Министрите на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска присъстваха на ден за демонстрация на способности на формирования от Специалните сили на двете страни. Демонстрацията се проведе на ГКПП Станке Лисичково в района на село Логодаж. С нея завърши съвместната двуседмична подготовка на Специалните сили на двете страни. Пред гостите бяха демонстрирани действия по обезвреждане и "задържане на лидер на терористична група" с участието на хеликоптер "Кугър" и високопроходими военни джипове "Хамър".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА