Богослов: Признаването на Македонската църква е дълъг процес

Признаването на статута на Македонската православна църква е исторически процес и може да продължи десетилетия, но и може и да е по-кратък.

Обратно в новината

Коментари - Богослов: Признаването на Македонската църква е дълъг процес | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Охридската архиепископия е била българска и може да се възстанови само като такава.

Хайде да се успокоим всички! Доколкото съм запознат, първо СПЦ трябва да вдигне схизмата върху МПЦ / тя я е наложила и единственно тя може да я вдигне/ и чак тогава можем да говорим за каквито и да е действия по признаване на автокефалност. С две думи отговорът на нашия Синод е "Ще ама да видим кога"...

Това бленуват, Заека, и албанските му приятели!

Ке го турне, като на Струмишки дедо владика, там ке стане столица, на всички българе, а на София ке изпрати ониа албанци кои Скопие осраа! И тогава, и труда, и спермата, на проф.Газибар Тодороф, ке пойдат во заборава, на ветара!

важното е че такива като тебе ще останат завинаги продажници и майцепродавци, паметна стена ще издигнем "признателното" население да ходи да ви заплюва, записахте се в историята завинаги като гнусни предатели на единството на БГ държава, работите за чужди интереси предатели долни, ще си получите заслуженото според деянията си.

Дано господ им даде сили да вземат правилно решение. След като не отидоха на събора.

Има опасност за отншенията ни с другите православни цървки. Признатият от Сърбия архиепископ Йован лежи даже в македонски затвор даже. Може да се намесим в една доста обтегната в полически и църковно отношение обстановка. Другите църкви за сега взимат странта на сърбите които признават широка автономия, но не и независимост на Македонската ПЦ. Така че, нашите ще трябва да внимават. Мекедонците за сега се опитват да лавират межу нас, сърбите и гърците.

Хайде другари! "Дайте да дадем!". А "братята" македонци така ли добре се държат с нас? След като още по времето на Тито и Тато искаха от нас да предадем на Югославия нашия Пирински край. И поставяха тоя въпрос на международни форуми и конференции? По тоя въпрос бяха маша на сърбите и Тито за анексия на наши територии. Натискът над Живков беше огромен от тяхна страна. Толкова добре ли се държаха с нас като до вчера ни наричаха хуни и татари? Фашистки окупатори и прочее хули? А когато албанците ги бяха награбили през 2000-2001 г, бягаха у нас и искаха български паспорти. И сега искат за да си развяват македонския байрак из ЕС и Америка. Не им позволявайте да ни използват по тоя най-долен начин. Не ставайте маша и слуги, ратаи на великите "македонци". Те само гледат да ни използват и да се докопат до каквито могат благинки. От тия еничари българи не става! Търсят ни винаги само когато имат някаква аванта от цялата тая работа. Заради тях в Балканските и двете световни войни загубихте Одринска Тракия, излаза на Бяло море, западните покрайнини, временно и Южна Добруджа, която по една случайност отново си върнахме. Адвокати ли ще ставаме на едни неблагодарници и безродници?

Типичното религиозническо словоблудство! От попове чакай точно такива адвокатщини! Да каже ясно има ли македонска църква според канона, или не!

... и в момента в който признаем МПЦ признаваме, че има македонски народ, македонска държава и веднага ще започнат да плюят по нас неблагодарните макета. Синода да не се подава на инсинуации и точка по въпроса. Подавали ръка обаче прокажена за да ни заразят и нас.

православни църкви са 14, но признаването зависи от основните 5-6 - руската, цариградската, йерусалимската и т.н.

Да се съгласи сръбската църква да вдигне забраната е създаване на прецедент, на който и ние бяхме свидетели при разцеплението на нашата Църква. И срещу какво?