Членове на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) се събраха на протест пред президентството с искане за увеличаване на помощите за сектора и защита от вноса на грозде, винена мъст и вино в страната. Лозарите са внесли преди ден в президентството писмо с исканията си. 

От браншовата организация посочиха, че никой в държавата не знае колко вино и грозде се внася и какви са техните качества. 

Освен това, в Румъния помощта за лозарите през различни механизми е 400 евро на декар, в Гърция - 350 евро, а у нас - едва 27-40 лева лева на декар. Затова и чуждите производители могат да продават на по-ниска цена своето грозде на нашите винпроми, казаха те, цитирани от БТА.

Атанас Василев, председател на сдружението на лозарите, каза, че протестират, защото нито едно от обещанията на служебното правителство към бранша не е изпълнено. "В понеделник трябваше да имаме среща в земеделското министерство за нашите искания, среща нямаше и затова ние правим спонтанен протест. Искаме среща и с президента и затова се събираме тук, посочи той". 

През септември имахме среща с министъра на земеделието Явор Гечев, но оттогава нищо не се случи и ние сме отново на протест. Тогава те обвиниха за ситуацията редовното правителство, но сега не знаем каква е причината нищо да не се случва", обясни още Василев. 

Снимка: БТА

"Трябваше да има среща с представители на Министерството на земеделието, преди да бъдат взети решения за даване на помощи. Ние сме с най-малката подкрепа спрямо другите браншове с трайни насаждения. Овощарите например имат много по-малко разходи, но имат по-голямо финансиране. Искаме равнопоставеност и еднакви ставки за помощ."

В България няма регистър на лозята и на другите земеделски култури, посочи още Атанас Василев. По думите му лозовите масиви у нас са под 200 000 декара.

Протестиращите поискаха и да бъде разработен петгодишен план за спасяване на бранша. "Държавата ни препоръчва да изкореним лозите и да засадим нови сортове, атрактивни в Европа. Първите три години обаче лозите израстват, следващите три години насажденията са млади и винпромите не искат да купуват гроздето. През тези години трупаме само загуби, без компенсации", посочиха протестиращите и обявиха, че няма да изкореняват насажденията си, без да получат компенсации. 

Разходите при лозарите са 1200-1300 лева на декар за миналата година, тази година ще са повече, смята Марин Калнев от Пловдив, член на Националното сдружение на българските лозари.

Следобед протестът се пренесе пред министерството на земеделието.

Снимка: БТА

Преди ден на среща с президента отидоха и представители на зърнопроизводителите, чието недоволство е свързано с ниската изкупна цена на влизащото от Украйна зърно, което оставя складовете им пълни с непродадена българска продукция, водейки до реален риск от фалити.