Лозан Панов няма да бъде кандидатът за президент на "Демократична България" на изборите през ноември. След седмица започва процедурата по избор на неговия наследник.

В последните дни начело на Върховния касационен съд с него разговаря по bTV Канна Рачева.

Вие ли сте следващият кандидат за президент на ДБ?

С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен.

В началото Вие се съгласихте да сте кандидат за председател на ВКС, след това се отказахте, след това пак се съгласихте и Георги Колев Ви доведе за ръка в този Висш съдебен съвет, срещу когото поведохте битка. А след това млъкнахте?

Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега в момента не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно.

 

Имате ли своя кандидатура за Ваш наследник?

Ако ме питате дали ще номинирам някого. Не, няма да номинирам никого, защото смятам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор предвид конфигурацията на Висшия съдебен съвет. Това обаче, което мисля и е важно - да се видят кои ще бъдат кандидатите. И когато се видят кои ще бъдат кандидатите, нямайте никакво съмнение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето становище.

В какъв вид го намерихте и в какъв вид ще го оставите?

За това как съм го намерил дали е бил разделен между отделните колеги и няма да говоря. Понякога, няма да крия от Вас е тъжно, когато чувам, че във Върховния административен съд виждали всичко ей така, определено всичко е в единомислие, а във ВКС Панов е оставил хората да си правят каквото си искат.

Къде го чувате това?

Различни коментари, изказвания. Смея да твърдя, че в една демократична институция като съд, особено върховен съд, свободата на изразяване на мнение, свободата на взимане на решение по вътрешно убеждение, е част от единството на този съд.

И понеже стана дума за ВАС, Вие бихте ли подкрепил кандидатурата на Георги Чолаков?

Ако погледнете на сайта на ВАС, ще видите, че той трудно в момента, в който се пенсионира ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура.

Има политическо влияние върху избора на тримата големи в съдебната система?

По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва една независима съдебна система. Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи господин Цацаров за господин Гешев. Тук обаче трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството.

Спомняте ли си "Цумгейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на господин Цацаров като главен прокурор на Република България.

Припомнете си, тогава той каза: "Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България". Всъщност, години по-късно се оказа, че дневния ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Ето защо казах и вече няколко пъти - не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрук, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към господин Цацаров. Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо - бяха се провели дебати за промяна на конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В настоящия момент нищо не се е променило.