Локализирани са двата големи горски пожара в Източните Родопи - този в землището на любимецкото село Дъбовец в направление връх Шейновец и стихията до село Малки воден, община Маджарово. Това съобщи директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково Николай Вълчев, цитиран от БТА.

Продължава обаче борбата с огъня до пълното овладяване на ситуацията. 

На място са по пет екипа огнеборци, както и горски служители. Те се надяват до края на днешния ден бедствието да бъде овладяно напълно.

Днес е четвъртият ден от пожарите. Те бяха най-големите от серията запалвания миналата сряда, когато избухнаха над осем пожара в цялата област, което стана причина за обяваването на бедствено положение. 

Вчера новият областен управител на Хасково Гинка Райчева отмени извънредното положение.

Кадри от огнената стихия през последните дни може да видите тук >>>

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Ликвидиран е пожарът край село Карабунар, пък обяви пред NOVA директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. В гасенето на огъня, който обхвана около 4500 декара, са се включили 11 пожарни автомобила, булдозери, доброволци. Наложи се да извикаме и хеликоптер на Военновъздушните сили, съобщи Джартов. Целта беше да се предотврати разпространението на пожара в селото, обясни директорът на пожарната. 

През изминалото денонощие пожарникарите в страната са се отзовали на 178 сигнала за произшествия, от които 135 за пожари, посочи Джартов. 

От началото на годината сме реагирали на почти 26 000 произшествия. От тях 1015 са лъжливи сигнали, което е около 5%. Голяма част от тях не са злонамерени. В голяма част от случаите всъщност тези сигнали се дължат на това, че хората не могат да преценят обстановката, коментира директорът на ГДПБЗН. 

Над 90% от пожарите възникват вследствие на човешка дейност, заяви Александър Джартов. 

По думите му на дежурство всеки ден има около 1000 и 1100 огнеборци. Предвижда се и закупуване на нова техника. До две години се очаква в страната ни да има 300 нови пожарни, каза още той.

Започват проверки за нерегламентирано палене на огън на територията на Природен парк "Витоша" 

Проверки за нерегламентирано палене на огън на територията на Природен парк "Витоша" започват инспектори от Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН), представители на Регионалната дирекция по горите - София и служители на парка. 

Пред журналисти Николай Нанов от столичната пожарна заяви, че при проверките се осъществява контрол за спазване правилата по Закона за горите и наредбата за опазване на горския фонд. При констатирано нарушение, се издават административни актове, като глобата за нерегламентинтирано палене на огън може да достигне до 500 лв., посочи Нанов. 

Той добави, че са изготвени графици за проверки по време на целия пожароопасен сезон.

Ежегодно ръководствата на регионалните дирекции по горите и областните управители издават заповед за откриване на пожароопасния сезон, по време на който е забранено паленето на открит огън, припомни Нанов. 

Обикновено причините за пожари са свързани с човешка небрежност. Много често се натъкваме на неизгасени фасове, още по-модерно сега е използването на нерегламентиран открит огън чрез барбекюта, които към момента на пожароопасния сезон са забранени, заяви Нанов. Друга причина за възникването на пожари е свързана с паленето на отпадъци и почистването на земеделски земи, посочи експертът. 

По думите му най-голяма опасност от възникване на пожари в момента има в Природен парк "Витоша", в планините Люлин и Плана, както и в по южните склонове на Стара планина.

Снимка: БТА

Забранено е паленето на огън в планини и гористи места, предупреждават институции

 

От 1 април до 30 ноември е забранено е паленето на огън в планини и гористи места, съгласно заповед на областния управител на София - област. Това заявиха пред медии представители на Регионалната дирекция по горите - София, Природен парк "Витоша" и Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които направиха съвместна проверка в местността Дендрариум в близост до Копитото в планината Витоша.

С повишаването на дневните температури през летните месеци значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата, посочи Иван Кърлев, горски инспектор в столичната дирекция по горите. Той призова да не се пали огън на открито на територията на Природен парк "Витоша" - първият парк в България и на Балканския полуостров, обявен за национален през 1934 година. Той подчерта, че в повечето случаи пожарите в планините са причинени от човешка дейност - неизгасена цигара или палене на огън на открито. Много популярни сега са преносимите барбекюта, които също са абсолютно забранени в планините. Инспектор Кърлев припомни големия пожар в резервата "Бистришко бранище" през юли 2012 г., при който бяха дасегнати над 50 дка иглолистна гора.

По време на днешната проверка, която започна в 10:30 ч. екипите на институциите в местността Дендрариума не попаднаха на запален огън, въпреки многото изградени огнища между дървените маси и по поляните. Повече хора обаче точно пристигаха, имаше компании, дошли за рожден ден с подготвена храна, украса и дори аниматори, както и десетки семейства с малки деца и бебета. Инспекторите им разясниха рисковете от пожар, ако използват огнищата, за да приготвят скара на открито, каквито намерения някои от тях имаха. Гражданин дори носеше портативно барбекю и беше предупреден от инспекторите да не го използва, защото го грози съставяне на акт за административно нарушение на стойност до 500 лева. Целта ни не е да глобяваме, а да обясним на хората защо е важно да не палят огън на открито, подчертаха инспекторите.

Проверките за спазване на забраната ще продължат през целия ден, утре, през седмицата и така през цялото лято и есента.

БТА припомня, че от 11:00 до 14:00 ч. е забранено влизането на моторни превозни средства, с изключение на електрическите велосипеди, в неработни дни в участъците от кв. "Бояна" до местността Златни мостове и от кв. "Драгалевци" до хижа "Алеко".