Въпреки даденото обещание от премиера на Ливан за съдействие, в момента в ГДБОП няма знаци от ливанска страна за такова.
Българското разследване установи самоличността на двама участници в атентата - един с австралийско гражданство и един с канадско, като и двамата са живели през последните 6 години в Ливан.
По-рано днес българският шарже д’афер в Ливан Пламен Цолов предаде на министъра на външните работи Аднан Мансур пълния доклад за разследването на атентата в Бургас, съобщи ливанското издание „Нахарнет”.

Флоров потвърди, че е доказано, че взривилият се мъж на летището в Бургас не е камикадзе.
„Най вероятно идеята им е била автобусът да бъде взривен по време на движение, за да може жертвите да са много повече. По принцип това е целта на един терористичен акт. Ако той беше камикадзе, можеше да се качи в автобуса. В автобуса имаше 47 човека, прави две крачки по стълбите и се взривява вътре в автобуса. Ефектът щеше да е поразителен", каза комисарят.

По думите му има и други неща, които разследващите установили и които показват и водят към анализа, че атентаторът не е искал да се самовзривява. Флоров подозира, че най-вероятно е допусната грешка.

Той разказа още, че терористите не са се движили заедно, а срещите им са били редки и конспиративни.

Флоров смята за правилно обявяването на името на Хизбула за замесена в случая. „Защо трябва да го спестяваме, при положение, че имаме предположения обосновани, които ни насочват точно натам? Има неща, които категорично ще се докажат, ако лицата са тук”, каза той.

Хизбула ще направи на 16 февруари изявление във връзка с обвиненията, че двама членове на военното й крило са отговорни за бомбения атентат в Бургас, съобщи пък информационното издание „Ал Монитор”, позовавайки се на кръгове, близки до партийната организация на шиитското движение.

Имената на двамата заподозрени в съпричастност към атентата на летище "Сарафово" са въведени в базата данни на Европол, стана ясно по време на срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов с директора на европейската агенция Роб Уейнрайт в Хага, съобщиха от МВР.
Целта е да са установи дали заподозрените са били в други държави от ЕС и в същото време службите от съответните страни да разполагат с цялата информация за тях.

Днес на Европол са предоставени всички събрани до момента данни от разследването. Целта е да се извърши проверка и анализ на нови факти и обстоятелства, свързани с подготовката и извършването на терористичния акт.
Според Уейнрайт е постигнат сериозен напредък от българските следователи за  финансирането на атентата. Той изрази убеденост, че с работата на българските експерти и помощта от Европол ще бъде установена цялостната схема на финансиране.

"Радвам се, че Европол е тясно свързан с разследването. То е още един пример за успешно сътрудничество с българските служби", каза директорът на европейската полицейска агенция, който поздрави Цветанов за професионалната работа.

Уейнрайт и Цветанов са обсъдили експерти от Европол да участват в екипа по разследване и съответно служители от българските служби да се включат в работата на европейската агенция.
Очаква се до дни наши експерти да заминат за Хага.