Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от „Фокус”.
"Наличието на соя е незаконно, независимо от процента. В продуктите "Стара планина" не е предвиден никакъв процент от соя. Затова са отнети лицензите на  фирмите", обясни той пред журналисти.
Фирмите с отнети лицензи  са "Сами-М", "Лалов и Вачев" , "Унимес" и "Кен". При първата фирма соя е намерена в карначето, при втората - в колбаса "Майстор Цвeтко", при третата в кебапчето и при четвъртата в кренвиршите.

„За мен има приниципи – искането за този доброволен стандарт е на месопреработвателите и обществото очакваше да започне да яде продукти с месо. Преди като нямаше такъв стандарт в кренвиршите сме намирали по 70% соя. Възможно е да е това, което дават като обяснение – соевият дериват да е влязъл в продуктите като вкусова добавка, възможно е да са минимални количества, но качественият контрол ги е хванал. Като хванат някой с допинг, той казва, че е пил лекарство за гърло, но въпреки това му отнемат състезателните права за известен период", категоричен бе той.

Той добави, че иска да знаем откъде е влязла тази соя в продуктите, но при всички случаи фирмите ще си понесат наказанието. Найденов уточни, че ако се установи умишлено влагане на соя в продуктите, наказанието ще е тежко. Ако соята е влязла в продуктите чрез подправките и е била в минимално количество – санкцията ще бъде по-лека.

Найденов посочи, че има резултати от Националния ветеринарно-медицински институт, направени два пъти –един след друг. Както вече стана известно, фирмите настояха пробите да бъдат изследвани в референтна лаборатория, не само за качествен, но и за количествен анализ – нещо, което в България не може да бъде направено. Затова пробите ще бъдат изпратени в чужбина.
„Мен количественият анализ, който ще се прави навън, не ме интересува. Възможно е те да не са го направили умишлено. Но има принципи, след като сме казали, че в марката „Стара планина» няма да има соя”, заяви Найденов.

Според него фирмите, производители на месни продукти, никога не са получавали от никое българско правителство такава подкрепа.
„Аз за това се ядосвам – три от тези фирми са много големи. И за първи път български министър застава на прага на протекционизма – да налага българското, да води война заради боклуците, които се вкарват от Европа и в същото време фирмите се опрадават – в чесновата подправка, която са сложили, имало соя. Ами да не сте я слагали тази подправка”, категоричен бе земеделският министър.