Проверките са възложени на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и на Главна дирекция "Национална полиция" и са във връзка с публикации за системно нарушаване на нормативните актове от превозвачи, осъществяващи таксиметров превоз на пътници, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Данаил Папазов заяви пред журналисти, че на всеки водач, който се занимава с обществен превоз, трябва да се създаде досие, в което да се вписват всички направени нарушения, констатирани от КАТ.
Папазов смята, че агресията на пътя продължава заради безнаказаността.

Повод за изказването му беше тежката катастрофа в сряда вечерта в столицата, при която 35-годишният таксиметров шофьор Михаил Куртев помете 12 души на автобусна спирка на "Цариградско шосе" след употреба на алкохол. Въпреки усилията на лекарите 26-годишната Станислава Асенова почина, а 6-годишната Елена е в критично състояние.

Папазов обясни, че когато един шофьор на такси има вече досие и бъде хванат пил, никога повече няма да получи възможност за сертифициране, като таксиметров водач.

По думите на министъра, трябва да се промени и психотестът, през който минават кандидатите за таксиметрови шофьори.

Папазов каза, че е готов да предложи законодателни промени в този смисъл.

По-рано пред Нова телевизия той каза, че по негово лично мнение Михаил Куртев е карал таксито си с над 100 км/ч преди да помете хората на спирката.

ози случай лично ще го следя, за да видя какво ще е наказанието му на този шофьор, за мен той е един чист убиец”, зарече се министърът.

Състоянието на ранените

6-годишната Елена все още е в критично състояние и лекарите в столичната УМБАЛ "Света Анна" се борят за живота й.

"За съжаление, отбелязахме известно влошаване в общото състояние на детето през нощта. От факта, че през последното денонощие получи повече от 4,5 литра кръв и кръвни продукти настъпи известно смущение в кръвосъсирването. Това наложи допълнително да се прави консултация през нощта с нашите хематолози. В момента е овладяно кървенето, но състоянието продължава да бъде тежко", заяви сутринта по Нова телевизия медицинският директор на болницата д-р Михаил Карафезов.

От "Пирогов" пък съобщиха, че състоянието на 27-годишния мъж, който също бе тежко ранен при катастрофата, е стабилизирано и той е започнал да диша самостоятелно. Мъжът бе приет в болницата с голямо количество кръв в корема и счупен таз и бе опериран веднага.