Българските дружества "ЧЕЗ Разпределение" и крайният снабдител "ЧЕЗ Електро" са предали на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза и започналите процедури.

На двете компании вече бяха съставени общо 21 акта за нарушения. Част от тях са заради нарушения на закона за обществените поръчки и защото не са връчвани протоколи, когато са сменяни електромерите на абонати.

Дружествата обаче не са открили "нито едно съществено нарушение" в досегашната си дейност в нито един от посочените случаи.
"Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лиценза. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените си правни становища и други документи," заявява Томаш Плескач, директор на "Разпределение и международни дейности".
"Основанията за отнемане трябва да бъдат много сериозни като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията. Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални", смятат оттам.

От там са уверени, че след като проучи предоставените документи и отрази и други обстоятелства, регулаторната комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза.

Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество," допълва Плескач.
Ето защо дружествата "имат желанието да вземат предвид всички препоръки на регулатора", въпреки че през 2006 г. техният бизнес модел бил одобрен от редица власти, както от регулатора, така и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От ЧЕЗ разбират сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувстват отговорни за нея поради няколко причини - високите сметки за ток били причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период.
"Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) считано от 01.07.2012 г. с повече от 13%, основно поради подпомагането на възобновяемите източници. Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз", обясняват от фирмата.

Оттам добавят, че българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10%, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите.

На 16 април е насрочено заседание, на което лицензиантите от двете дружества ще бъдат изслушани. Тогава въпросът за лиценза отново ще бъде обсъден.

По-рано днес екипи на прокуратурата започнаха проверка в eлектроразпределителни дружества от групите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Зам.-градският прокурор на София Роман Василев ще ръководи екипа, който ще проверява ЧЕЗ. Идеята е да се провери дали всички разходи и инвестиции са реални. Срокът за проверките е до 22 март, а седмица след това трябва да са готови докладите. Нямаме поводи за притеснение, защото сме спазвали законите и сме работили в съответствие с нормативната уредба, заяви Петър Докладал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Парламентът пъкприе на първо и на второ четене промените в Закона за енергетиката, свързани с цените на тока. Така Народното събрание даде право на ДКЕВР да променя цените повече от един път годишно. Новите цени на тока могат да бъдат факт от 1 март, заяви на брифинг след гласуваните промени министърът на икономиката в оставка Делян Добрев.