Собственикът и управител на болница "Папуров" в Търговище - д-р Добрин Папуров, смята да потърси правата си по всички правни начини, заради отнетото разрешение за работа на лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви в четвъртък, че с негова заповед за първи път в България е отнето разрешението за работа на болница - на частната болница "Папуров" в Търговище.

До решението му се е стигнало след девет месеца разследване през 2007 г. и съдебно дело, които са доказали злоупотреби за над 200 000 лева от здравната каса. Окончателното решение на Върховния касационен съд по казуса е от 27 юли т.г., а заповедта на Москов за спиране на работата на лечебното заведение вече е в сила и то е затворено окончателно. Собственикът е осъден на три години затвор условно.

"Няма как осъждането на физическо лице да доведе до наказване на юридическото", коментира Папуров днес, цитиран от БТА. 

"Това също не може да бъде мотив, най-малкото заради давността, която е минала след посочените събития", каза още д-р Папуров.

Без работа от днес остават 71 души персонал на болницата. От тях 29 са високо квалифицирани лекари. "Те не са нито уволнени, нито съкратени. Ако прекратим договорите им, кой ще плати обезщетенията", попита д-р Папуров.

Той определи като наказателна и жестока "акцията", проведена вчера. По думите му тя ще остане в историята на България, защото "смаза една инвестиция в Търговищка област за 3 милиона лева".

„Ако приемем, че съм виновен аз, защо с мръсната вода изхвърляме и бебето? Лечебното заведение и хората, които работят в него с нищо не са виновни”, категоричен бе д-р Добрин Папуров, цитиран от Дарик радио.

На пресконференцията присъстваха и лекари, загрижени за пациентите си.

"Имаме немалко случаи, при които се налага продължаваща хирургична намеса. Техните операции са планирани включително до края на септември. Кой колега ще се наеме да продължи започнатата от мен работа", попита хирургът д-р Стамен Стаменов.

13 405 пациенти са преминали през специализираната хирургична болница "Папуров" в Търговище от началото на нейната работа преди 12 години. От тях оперирани са били 10793 души.
"Това стана благодарение на моята частна инвестиция от над 3 милиона лева - средства, които са от над 60 кредита", каза още д-р Папуров.

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?