Местната власт в град Неринга скоро ще пусне в продажба бившия военен комплексът за отбраната "Алкини" . Той е бил баварска батарея за отбрана на въздуха с мрежа от бункери, съобщава lzinios.lt .

Бункерите са прехвърлени на местната власт преди няколко години. Често в такива сгради се правят необичайни музеи за туристи. Помещенията във военния комплекс са в много добро състояние, въпреки че в момента се ползва от бездомници.По думите на кмета на Неринга - Дариус Ясаитис, обаче превръщането на бункера в туристическа атракция не е във финансовите възможности на града, защото, по предварителни изчисления, това би струвало около 1 милиона евро. Освен това военният комплекс е доста далеч от града. Затова градският съвет обмисля да го о пусне за продажба.

Местната власт се надява, че след продажбата, частни инвеститори да могат да се грижат за комплекса.

Историята на бункера

Курнийският шлюз е известен не само с изключителните си пейзажи, етнографски селища, но и с много места за световно наследство на Германия. Най-известната е батереята на "Алкшнас" за отбрана на въздуха, наричана още "Прасето на гърба" (разположено срещу един и същ остров).

Целта на сградата от 1939 г. е била да да защити въздушното пространство на град Мемиле през военните години. Защитеният от държавата комплекс, като арсенали, командировки, други бункери, барутни дворове, остава като културно наследство.

Най-впечатляващ  е подземният бункер със система от коридори, изходи и жилищни помещения.