Литийно шествие по повод на 146 години от Освобождението на София и Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. премина в центъра на столицата. То започна от храм "Св. Неделя" и завърши пред Паметника на българските опълченци.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Организатори са Софийското сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондацията "Героите на България", с участието на обществени организации, членове на Координационния съвет "България - Русия".

Движението на автомобили беше затруднявано от шествието. Имаше засилено полицейско присъствие.

Снимка: БТА

Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, както и пред Паметника на българските опълченци. Там Румен Петков, председател на партия АБВ, и Иван Таков, председател на "БСП - София" и на групата на социалистите в Столичния общински съвет, поздравиха столичани по случай годишнината. Тържеството включваше и литературно-музикална програма.

Снимка: БТА

На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, припомнят от Столичната община.

Снимка: БТА

Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие, припомнят от общината. След превземането на Плевен (10 декември 1877 г.) руското командване се насочва към София, сочи информация на отдел "Справочна" към БТА.

Снимка: БТА

Западният отряд начело с ген. Йосиф Гурко успешно преминава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле. Руските части са групирани в две колони под командването на ген. Николай Веляминов и ген. Отон Раух. На 3 януари 1878 г. те преминават в общо настъпление и последователно превземат близките до София села. Изправена пред реалната заплаха от обкръжение, турската армия на Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник - Радомир. След намесата на консулите на Австро-Унгария, Франция и Италия е осуетен опит за подпалването на София. На 4 януари по обяд в града пръв влиза ген. Раух, а по-късно същия ден и ген. Гурко начело на войските си. Те са посрещнати тържествено от гражданството с музика и песни. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм "Свети Крал" ("Света Неделя") е отслужен благодарствен молебен за освобождението на София в присъствието на генералите Гурко и Раух.

Снимка: БТА

По повод годишнината от освобождението Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари от 13:00 часа в Северния парк. Историческата възстановка е с вход свободен. Организатори на събитието са район "Надежда", Сдружение "Национален съюз "Единение" и Сдружение "Обединени Балкани". В историческите сцени ще се включат близо 60 участници от Национален Съюз "Единение", които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.