Днес се очаква да бъде подписан анексът към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, обяви председателят на лекарската организация д-р Иван Маджаров.

В текста ще бъде записано, че личните лекари ще издават направления за PCR тест при наличие на два симптома.

От Българския лекарски съюз са категорични, че няма да има лимити за направления за PCR изследвания, съобщи още д-р Маджаров:

"Няма да има лимит за тестовете, които се назначават. Тестовете са 60 лева", уточни д-р Иван Маджаров и подчерта, че анексът към НРД ще влезе в сила от 1 ноември, независимо, че се подписва толкова късно.

Личният лекар ще може да издаде електронно направление за PCR тест след консултация по телефона.

"Имате 2 или 3, или 4 от тези 11 симптома от тези, които суспектират COVID. Аз издавам електронното направление, то отива някъде и вие без хартия може да посетите всякаква лаборатория", обясни д-р Николай Бръзналов.

В лабораторията ще трябва да се идентифицирате най-вероятно с код, който лекарят ще ви каже по телефона.

Каква част от лекарите и лабораториите са технически подготвени за електронното направление не стана ясно. Не беше уточнено и кога на практика ще започне издаването му.

Бавни преговори

От БЛС не са доволни от начина на водене на преговори с Националната здравноосигурителна каса, съобщи д-р Стоян Борисов - главен секретар на организацията:

Дочакахме Новата година в бюрократичен ритъм, сякаш не сме в криза и катастрофа, коментира още Марджаров. Той прогнозира, че ако днес бъде подписан анексът към НРД, личните лекари дни би трябвало да могат да започнат да издават такива направления в рамките на няколко дни.

От БЛС се надяват скоро да станат факт и електронните рецепти.

"Настояваме хората да могат да поемат рецептите вместо болните си близки. Надяваме се и електронната рецепта да бъде факт", каза д-р Бръзалов. По думите му в електронното здравеопазване закъсняваме значително.

От БЛС не са доволни от начина на водене на преговори с Националната здравноосигурителна каса, съобщи д-р Стоян Борисов - главен секретар на организацията: "Всичко това ни дава основание в Управителния съвет да обсъдим възможността да искаме оставки на управителя на Здравната каса".

Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната инфекция е била поставена от Лекарския съюз още в края на август, припомни Иван Маджаров. "Оттогава досега не сме имали в сградата на НЗОК нито една среща", уточни той.

От Касата изпращали до БЛС различни варианти на анекс към НРД, в които или цената на PCR теста е била много ниска, или не е имало никаква цена, обясни още Иван Маджаров в предаването "Преди всички". Имало е и предложение да бъде част от лимитите на общопрактикуващите лекари, които по думите му са "мизерни" и това би ознавачало, че "днес като изпратите на PCR двама-трима човека, няма да имате повече възможност", което ще измести проблема и гнева към кабинетите на джипитата.

Има инструмент, който винаги сме ползвали, когато нещо трябва да се реши бързо и гъвкаво - съвместни указания на БЛС и НЗОК, които не са незаконни, обясни Иван Маджаров. Досега от началото на кризата няма подписано нито едно указание, това показва отношение на Касата към Лекарския съюз, коментира Маджаров.

Решението за клинична пътека за Covid е от пролетта, решението на НОЩ за 10% болнични легла за пациенти с коронавирус е от лятото, изтъкна още той.

"От лятото до октомври нови договори за Covid легла Касата не беше сключила, защото не отговарят на изискванията, въпреки решението да се снижат изискванията, защото ни очаква вълна от Covid. Оперативни решения на Щаба не получаваха развитие."

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари подготвят протокол за терапевтично лечение за извънболничната помощ, каза председателят на съсловната организация доц. Любомир Киров:

"Много се говори, че общопрактикуващите лекари нямат протокол за поведение и за лечение. Как да има протокол, когато няма яснота какви са правилата? Ние сме се концентрирали и подготвяме протокол за терапевтично поведение в извънболничната помощ".

От Българския лекарски съюз още веднъж настояха антигенните тестове да се приравнят на PCR изследването.