Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС) ще се самосезира по случая с починалата в Сливен родилка, заявиха в официално становище във връзка със случая в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, където преди дни почина 33-годишна родилка Ренета Томова. Роднините обвиниха лекарите, че са причинили смъртта й, тъй като по време на раждането "скачали" върху нея и й счупили ребрата. Бебето, което е живо, пък е с обездвижена ръка и синина от форцепса, с който е извадено. Здравното министерство и прокуратурата започнаха проверка, като по неофициална информация първоначалната версия за смъртта на младата жена е белодобробна емболия.

"БЛС апелира за повече толеранс от обществото към българските лекари и за търпение за установяване на нарушения по надлежния ред, тъй като всеки един човек има право на справедлив процес за изясняване на вина. За да се извършат проверките от компетентните органи и да се уточнят обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент е необходимо време", заявиха днес от БЛС.

И подчертаха, че ръководството на съюза се е запознало със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари, но медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице. От организацията допълиха, че са изказали своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова.

"Лекарският съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата", се казва още в становището.

От БЛС изтъкват, че и при този случай ще се придържат към принципа си на работа - да не популяризират незавършени производства и да не уронват името на лекарската професия, преди да имат обективни факти и конкретни доказателства, с които да боравят.

В конкретния случай към БЛС няма отправена официална жалба за разглеждане, но Централната комисия по професионална етика на БЛС ще се самосезира на база публикации в пресата и медиите, уточниха от организацията.

"Изказваме своите най- дълбоки съболезнования на родителите. И ние като тях искаме да разберем причината за смъртта на младата жена. Ако бъде доказано, че има пропуски от наша страна, ще бъдат предприети съответните мерки, не само от страна на лечебното заведение, но и от други институции. Не бива обаче предварително да се режат глави", категоричен бе и директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров, цитиран от "Сливен инфо".