Директорът на МБАЛ-Сливен д-р Васислав Петров съобщи, че акушер-гинекологът д-р Таня Пашева, която вчера е водила раждането на 27-годишната Галя Желязкова, е много разстроена от случилото се и му е казала, че ще подаде молба за напускане.

"Каза, че този втори случай й идва повече и вероятно ще си подаде молбата за напускане. Все пак това е стрес, който тя е преживяла. Ще видим как ще се развият нещата", допълни Петров, цитиран от bTV.

Вчера новороденото момиченце на Галя и Пламен Желязкови почина при раждането, водено от д-р Пашева - лекарката, която изроди 33-годишната Ренета Томова пред август, а няколко дни след раждането жената почина. Според гинеколозите, бебето е родено мъртво, но родителите смятат, че има лекарска грешка и детето е починало след раждането. От ръководството на болницата още вчера съобщиха, че започва вътрешна проверка, както и ще поискат влизането на Медицинския одит.

Бащата на починалото бебе  Пламен Желязков, разказа, че съпругата му Галя е била приета в АГ отделението на 10 декември. Вечерта тя е получила силни болки, но дежурните в отделението я накарали да чака до сутринта. Когато все пак раждането започнало, то било трудно и д-р Пашева натискала родилката с всички сили по корема, докато излезе бебето. Същото обвинение към лекарката имаха и родителите на починалата родилка Ренета Томова, а именно, че екипът й е нанесъл изключително тежки травми, "скачайки" върху корема й*, като по този начин счупили ребрата й и това причинило смъртта й. Самата родилка казала пред своя приятелка, че раждането било варварско.

Пламен дошъл на свиждане към 11 ч. и първоначално една от сестрите даже му честитила за успешното раждане. Чак след това д-р Пешева му казала, че се е случило най-лошото.

"На 80% съм сигурен, че е лекарска грешка, ако е било както съпругата ми искаше - още вечерта да бъде извадено със секцио, нямаше да се случи това", каза младият мъж през сълзи.

По думите на директора на болницата д-р Весислав Петров, д-р Пашева е видяла родилката в хода на раждането, тъй като е застъпила първа смяна (смяната на лекарите става в 7 часа - бел.ред) и се е наложило спешно бебето да бъде извадено заради данни, че сърцето му започва да бие по-бавно. Въпреки реанимацията в неонатологията, новороденото момиченце не е успяло да се върне към живота.

Днес ще бъде направена аутопсия, резултатите ще са готови след две седмици. Семейството ще си наеме адвокат.

*Методът "Кристелер" - натискането на корема на родилката, е забранен в редица европейски държави като Франция, Дания, Словакия и Испания, но в други, включително у нас, се практикува.