Новородено е починало в сливенската болница "Д-р Иван Селимински". 27-годишната родилка от Сливен Галя Желязкова е постъпила за раждане вчера, а днес минути след като са съобщили на съпруга й Пламен Желязков, че е станал баща, лекарите го известили за смъртта на новороденото момиченце, съобщи местният сайт "Сливен Пост".

По думите му, медицинският персонал му е казал, че детето е родено мъртво и не са могли да го спасят. В момента майката Галя е в добро здравословно състояние, каза още Пламен Желязков.

Почерненият баща допълни, че съпругата му до последно е ходила на прегледи и резултатите от тях са показвали, че всичко е наред и с майката, и с детето. Жената е ходила на консултации при доктор Соня Михайлова.

Самото раждане е водено от завеждащата родилното отделение д-р Таня Пашева - лекарката, която изроди 33-годишната Ренета Томова пред август, а няколко дни след раждането жената почина.

Пламен Желязков поиска д-р Пашева да бъде отстранена. "Има и други млади хора, които може да страдат като нас", каза той.

Почерненият баща Пламен Желязков

Снимка: Сливен Пост

Лелята на родилката Петя и дядото на починалото бебе по бащина линия Живко Желязков също изказаха съмненията си, че при раждането е имало лекарска грешка от страна на д-р Пашева. Те заявиха още, че ще се консултират с адвокат, ще подадат жалба и ще търсят кой е виновен за трагедията.

Според лекарите детето е родено мъртво, а неонатолозите се опитвали да го реанимират повече от час, за съжаление неуспешно, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васислав Петров. По думите му, жената е преносвала бременността си.

Той допълни, че ръководството на болницата е разпоредило проверка по случая и ще поиска проверка и от Медицински одит. Предстои да бъде направена и аутопсия на починалото бебе.

В средата на август т.г. в АГ отделението на МБАЛ-Сливен издъхна 33-годишната родилка Ренета Томова, а новороденото й момиченце бе с травми. Роднините обвиниха екипа, че е нанесъл изключително тежки травми на жената, "скачайки" върху корема й, като по този начин счупили ребрата й и това причинило смъртта й. Самата родилка казала пред своя приятелка, че раждането било варварско.

Медицинският одит и РЗИ започнаха проверки, а със случая се зае и Окръжната прокуратура в Сливен.