Вчера от министерството съобщиха, че д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение заради лоша организация и контрол при окомплектоване на линейките и проблем с недостига на кадри. 

Това се случи, след като в понеделник 40-годишната Елизабет Димитрова почина в очакване на линейка.   

Оставките са подадени с едномесечно предизвестие, съобщи пред БТА д-р Светлана Богданова, зам.-директор на Центъра за спешна помощ.

Около 50 служители на центъра с 10 линейки се събраха пред сградата на МЗ, като някои от тях поискаха оставката на здравния министър Таня Андреева, предаде Дарик. Лекарите внесоха в деловодството петиция, подписана от 250 души, и призоваха някой от ръководството да слезе да разговаря с тях. Очаква се да дойде зам.-министър Бойко Пенков.

По-рано тази сутрин лекарите се събраха пред Спешна помощ с лентички "Протест" и обявиха стачна готовност в защита на директора. Те са възмутени от реакцията на министерството. Според тях д-р Гелев не е виновен за липсата на лекари и линейки в Спешна помощ и предупредиха, че ако подадат колективна оставка, няма да има кой да обслужва София.

Никой не е направил толкова, колкото той, казаха докторите пред Нова телевизия. Според тях вината е в лошата кадрова политика спрямо лекарите, които работят много, само за 600-800 лева.  

Преправян е часът на тръгване и на пристигане на линейката в случая с починала жена, коментира обаче пред журналисти Симеон Василев, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит" . 
Освен това медицинският екип не е оказал никакви реанимационни дейности на пациентката, а било възможно жената да е била в състояние на клинична смърт.

Лекарите твърдят, че фотографката е вече е била мъртва - кардиограма показала права черта.

Самият Гелев коментира:

Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна помощ. Аз съм в отпуска по болест от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ”.

По думите му, за да бъдат бързи екипите, трябва да има много повече, а за да ги има тях, трябва да има и добро заплащане - около 1500 лв. Той предлагал много пъти до институциите възнагражденията да се увеличат със 100%, за което ще са необходими 4-5 млн. лева на година.

Министър Андреева не иска да разговаря с мен. Моля председателя на здравната комисия в парламента да ме приеме, за да подкрепя с документи думите си”, добави Гелев и заяви, че сам няма да подаде оставка. 

По-късно и Андреева, и Гелев бяха извикани за изслушване в Комисията по здравеопазването.