Легендата в алпинизма Райнхолд Меснер посвети новата си книга "Убийството на невъзможното" на Боян Петров, който в началото на май м.г. изчезна безследно при изкачване на връх Шиша Пангма.

На 7 февруари 2019 г. зоологът и алпинист Боян Петров щеше да стане на 46 години, а днес той е легенда и вдъхновение за много хора - изследователи, алпинисти, мечтатели.

Преди 50 години Меснер, който е първият човек, изкачил Еверест без кислороден апарат през 1978 г. и първият алпинист, постигнал "Хималайската корона" - изкачване на всички 14 осемхилядници, пише статия със заглавието "Убийството на невъзможното", след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш /Хайлигкройцкофел/ в Доломитите. С това той прави епохална промяна в основните ценности на катеренето и поставя началото на движението за чисто катерене.

Днес в книгата "Убийството на невъзможното" Меснер събира над 30 статии, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.

Снимка: Getty Image

Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма е запис на статията си за сборника. Той вече е публикуван и у нас от издателството "Книгомания", благодарение на съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова.

В него Меснер пише за Боян: "В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути - нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам "пистов". Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров."

Сред специалните гости на представянето на книгата на 7 февруари ще са Сандро Филипини - редакторът, с когото работи Райнхолд Меснер, Радослава Ненова, Тихомир Димитров - научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров, и д-р Петър Берон - учител, ръководител и вдъхновител на Боян.