Лавина след лавина в планините у нас. Само за вчерашния ден в Рила и Пирин се свлякоха тонове сняг, като особено страховита беше огромната лавина край Седемте рилски езера, която беше заснета от туристка, предава Нова тв.


Снегът от 4 улея образува една от най-големите лавини в последните години у нас. Пострадали хора, за щастие - няма. На косъм от инцидент бяха двама скиори, които се спуснаха в непозволени територии.

"Наистина става дума за впечатляваща лавина. По международната скала за разрушителна мощ на лавини тя би била 3.5 от 5. На това място редовно падат лавини, но точно такива не са обичайни. Причината явно се дължи на слаб слой в снежната покривка", обясни Александър Михайлов от Българската лавинна асоциация.

Според него скиори са предизвикали лавината.

"Смятам, че става дума за дистанционно активиране на лавината. При него скиори могат да предизвикат пропадане на място различно от тяхното. Не мога да коментирам действията на тези хора, но със сигурност не препоръчвам това да се прави при такива събития", добавя Михайлов.

"В събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина", предупреди пред БНТ Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

"Движението дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", каза той.