Комисията за защита от дискриминация е образувала производство срещу фирмата на лидера на ИТН Слави Трифонов "Седем-осми" АД след жалба по повод "Песен за Лена", която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв "7/8" преди месец, съобщи в. "Сега".

В нея главен герой е бившият началник на политическия кабинет на кабинета "Петков" - Лена Бориславова. Видеото представлява комбинация от различни официални изяви на Бориславова. Ползвана е музиката от хитовата за 90-те чалга песен "Хищна Хиена", а оригиналният текст е редактиран, че да засяга лично Лена Бориславова.

Жалбата в КЗД обаче не е подадена от нея, а от Геновева Тишева, казаха от КЗД. В момента Тишева, която е юрист, кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Геновева Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания".

Самият Слави Трифонов пък коментира неотдавна, че сценаристите са направили песента, а той е чувал само първия куплет и няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

В момента производството пред комисията е във фаза "проучване", поясниха от комисията. Според законовите разпоредби тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност. По време на проучването се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая - КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Преди седмица Лена Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу "Седем-осми" АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова каза и че ще има и още искове.

"След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки", посочи тя във Фейсбук.