89-годишният мъж е изчезнал във вторник през деня, след което дъщеря му подала сигнал в Първо районно полицейско управление в столицата, предаде БНР.

Мъжът е намерен в столичния парк "Стефан Стамболов", който се намира в квартал "Редута", в изключително тежко състояние, с разкъсани от кучета крака.
В момента той е в болница "Пирогов", настанен с опасност за живота. По първоначална информация предстоят тежки операции, за да бъдат възстановени двата крака на възрастния мъж.

"Вероятно ще се наложи да бъде направена кожна пластика", заяви началникът на първа травматологична клиника доц. Маргарита Кътева, цитирана от пресцентъра на "Пирогов". Днес предстои отново раните му да бъдат обработени, прилага му се антибиотична терапия, допълват от лечебното заведение.

Екипите на „Екоравновесие” издирват кучетата на мястото на инцидента. По информация от районното кметство Слатина глутницата е от 10-12 кучета.

Кметът на района Антоанета Апостолова заяви по БНР, че и преди са подавани сигнали към "Екоравновесие" за агресивното поведение на бездомни кучета в района. По думите й идвали са екипи и са получавали отговори от тях за това, че "тези кучета вече са обработени и не са агресивни".
"Знаете, че в освидетелстването дали кучетата са агресивни или не задължително участват неправителствени организации, за които винаги всички кучета са много добри. Някои вероятно имат интерес да има животни по улиците, за да могат да усвояват пари по програми", каза Антоанета Апостолова.

Докато има дори едно безстопанствено куче на територията на Столична община, винаги ще има риск, каза по bVT заместник-кметът на София Мария Бояджийска.
По думите й към момента не е ясно дали тежко пострадалият е нахапан от домашни или безстопанствени кучета и какви са обстоятелствата при инцидента. Бояджийска заяви, че на двата екипа, които работят в квартал „Редута”, е наредено да залови всички безстопанствени кучета и да им бъде направен тест за агресивно поведение.
По думите на Бояджийска в началото на седмицата са разпоредени проверки на всички паркове на Столична община, като това е направено по сигнали на граждани за наличие на бездомни кучета.

Това е вторият подобен инцидент в София. През март глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина" нападнаха и разкъсаха 87-годишния професор Ботьо Тачков. Въпреки усилията на лекарите, професорът почина в болницата.
Инцидентът върна общественото внимание на проблема с бездомните кучета в столицата. Общо четири кучетата от глутницата, която разкъса професора, са евтаназирани, останалите 19 са в приюта в Сеславци.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви по БНР, че се увеличава броят на екипите на "Екоравновесие".
"Аз разчитам на всички колеги да разгледат всички възможни варианти, за да може без да се нарушава хуманния начин, да се реши по-бързо проблемът", каза тя.
Кметът настоя за законодателни промени, които да позволят на общините да се преборят с безстопанствените кучета.