Родилката, която на 16 април беше транспортирана със самолет "Спартан" от авиобаза "Безмер" до София, остава в критично състояние. Това съобщиха от болница "Токуда", където пациентката беше хоспитализирана, информира БТА.

Жената има нарушения в хемостазата, което ще рече - кръвосъсирването, и все още е на апаратно дишане. Извършва се хемофилтрация и е без индикации за оперативно лечение, уточниха от болницата.

30-годишната Диана все още е в безсъзнание, става ясно от медицинската информация.

Всички необходими медицински грижи за пациентката се полагат от мултидисциплинарен екип, ръководен от проф. Николай Младенов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, казват още от Аджибадем сити клиник УМБАЛ Токуда.

Тя беше транспортирана до тамошната реанимация, след като военен самолет "Спартан" я превози от летище Безмер. Жената беше преди това в реанимацията на сливенската областна болница "Д-р Иван Селимински".

Там тя постъпва на 13 април и е диагностицирана с отлепена плацента и огромна кръвозагуба, довели до критичното ѝ състояние. Лекарите в сливенската реанимация констатират бъбречна и чернодробна недостатъчност, което налага необходимостта родилката да бъде транспортирана до лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност.

Съгражданите на Диана се вдигнаха на Великден да даряват кръв за нея и до момента на апела за помощ са се отзовали 52-ма души, съобщи шефката на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, д-р Рая Ралева.

17 бяха желаещите да дарят кръв само днес до обед. По думите ѝ толкова са обичайно кръводарители за седмица при обикновени обстоятелства.

"Хората дойдоха да дарят кръв на Великден, когато всеки иска да е у дома с близките си, каза д-р Ралева. Всеки от тях разбираше смисъла да е тук на този свят ден. Отдавна не се е случвало, но това човешко страдание явно е докоснало много хора, добави тя.

Близо 10 литра кръв и отделно биологични продукти са били прелети на родилката още в Сливен, каза  д-р Юлия Бянкова, началник на Отделението по реанимация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Не сме получили отказ за тези биологични продукти, въпреки че това е много сложно, особено в почивни дни, добави тя.

"Искам искрено да БЛАГОДАРЯ на всички ХОРА, който се отзоваха за кръводаряването на Дидка❤На този етап е събрана достатъчно кръв", написа във Фейсбук нейна близка.

Жената е имала в миналото бременност, завършила с отлепване на плацентата, но миналата година е родила дете без усложнения.