Екипаж от Военновъздушните сили извърши вчера авиомедицинска евакуация на родилка в тежко състояние от Сливен до София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Задачата бе изпълнена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването.   

Въпреки сложните метеорологични условия в страната самолетът "Спартан" с екипаж от състава на 16-а авиационна база Враждебна е излетял в 15.50 ч. от София към авиобаза Безмер с медицински екип на борда. Пациентката е превозена с линейка от болницата в Сливен до авиобаза Безмер, а след това е транспортирана със "Спартан" до София. Самолетът е кацнал в 20:42 ч. на летището в столицата.

Медицинската евакуация на родилката е изпълнена без усложнения благодарение на професионализма на екипажа на самолета - капитан Евгени Златанов, старши лейтенант Калоян Атанасов и капитан Николай Михайлов, информират от МО.

Диана Иванова, за която това не е било първо раждане, е получила усложнения и е изпаднала в кома. Близките й организираха спешна кампания за даряване на кръв и само за часове са събрани и на родилката са преляти над 50 банки с кръв.