Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че гражданските вълнения, които в момента преживяват Съединените щати, са "вътрешен въпрос на Вашингтон", предава БНР.

"Москва никога не се е намесвала в американските дела, като няма да се намесва и сега", подчерта Песков. Въпреки това той отбеляза, че Русия следи внимателно събитията, които се развиват в САЩ.

Повод за неговите коментари беше вчерашно изявление на Сюзън Райс, бивш съветник по национална сигурност на САЩ при президента Барак Обама, която посочи, че ескалацията на "мирните" протести в страната е "направено като по руски учебник".

Песков обаче определи твърденията като "напълно погрешни" и "неправилни", като добави, че "подобни инсинуации по никакъв начин не могат да отразят официалната гледна точка на Вашингтон".

Припомняме, че в последните дни САЩ са разтърсвани от протести, след като полицай уби арестувания Джордж Флойд, притискайки главата му с коляно, въпреки че задържаният е с белезници и казва, че не може да диша.       

Песков също така отбеляза, че трябва да се видят повече подробности преди Кремъл да отговори на предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да покани Русия да присъства на срещата на върха на Г-7, но добави, че президентът Владимир Путин подкрепя диалога по този въпрос, съобщи Ройтерс.

Тръмп каза преди ден, че ще отложи срещата на върха на Г-7, която се надяваше да проведе през следващия месец, за септември или дори по-късно. Той посочи, че желае да разшири списъка с поканените, включвайки ръководителите на Австралия, Русия, Южна Корея и Индия.

По този повод Дмитрий Песков заяви, че не е ясно дали предложението е официално и отбеляза, че Москва трябва да знае повече за предложената среща на върха, включително какъв може да бъде дневния ред и нейния формат, преди да даде отговор.