Това съобщи пред „Фокус” инспектор Надя Петрова-Серафимова от отдел „Икономическа полиция” при ГД „Криминална полиция”.

По думите й – в повечето случаи контингентът не се е специализирал само в тази дейност, а наред с нея извършва и други престъпления, например търговия и разпространение на наркотици, проституция, грабежи и т.н. В тези групи има строга йерархична структура - отделни звена извършват определени дейности и почти винаги не се познават с останалите. Едни скимират картите, други изготвят пластиките, трети сглобяват скимерите, четвърти „източват” картите. Други пък се занимават с търговията на информацията и покупко-продажбата на скимерите.

Основен съвет с цел превенция е гражданите да не използват „подозрителни” банкомати, поставени на безлюдни места, без охрана и наблюдение.
"Бъдете нащрек за монтирани в близост до банкомата средства за наблюдение, вгледайте се за направени промени по него, изглеждащи съмнително. Не използвайте банкомати, около които се навъртат съмнителни субекти", добави Петрова.

Тя припомни, че почти всички банки в България предлагат услугата „sms известяване”, както за постъпления, така и за тегления. С такъв sms картодържателят се уведомява своевременно за извършвани трансакции с неговата карта. И в случай, че друг оперира с нея, веднага може да бъде сезирана банката-издател и картата да бъде блокирана.

Друг съвет, който дава полицейската служителка, е, ако картата бъде задържана от устройството, да не приемате помощ от случайни минувачи, а да се свържете с вашия картоиздател. За по-сигурно е добре всеки да има в себе си телефонен номер на банката-издател, тъй като често телефонен номер, залепен на самия банкомат, се оказва поставен от престъпниците и в случай, че се обадите на него, те ще се опитат да разберат ПИН-кода ви.

Тъй като се оказва, че все още има хора, които го правят, Петрова предупреди кодът да не се записва върху картата и да не се съхранява заедно с нея. При въвеждане на ПИН-а, е добре той да бъде прикриван с другата ръка, тъй като без него е невъзможно „неправомерното теглене”. И не на последно място, при съмнение за скимиране на вашата карта или откриване на скимиращо устройство върху банкомат – веднага уведомявайте вашия картоиздател, банката, стопанисваща устройството и полицията.

"Заради кризата има завишение на конвенционалната престъпност", призна межудвременно вътрешният министър Цветан Цветанов на пресконференция след национално съвещание на МВР във Велико Търново. Според официалната статистика през 2011 г. са регистрирани 299 лидери на организирани групи, като срещу 238 от тях е образувано досъдебно производство, на 119 са наложени мерки за неотклонение, а 20 са осъдени.

126 108 са регистрираните престъпления, 89% от които са против личността и собствеността. Цветанов обаче уточни, че в този сектор се отчита 14% намаление спрямо 2010 г. Миналата година са регистрирани 121 убийства, 90%, от които битови. Министърът посочи за сравнение 2008 г., когато убийствата са били 172, а през 1998 г. – 381.

Цветанов отчете намаление и при грабежите. За миналата година са регистрирани 375, а през 2010 те са били – 3737. Въоръжените грабежи по магистралите пък са по-малко със 71%. За морските курорти той също отбеляза, че има намаление на кражбите и грабежите през 2011 спрямо 2010 г.