Бившият заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов показа купения от фирма "Артекс" апартамент в столичния жк "Изток", заради който подаде оставка, съобщи bTV.

Той заяви, че е напуснал поста си, без да е коментирал с премиера Бойко Борисов това свое решение.

Жилището е придобито от Първанов на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на апартамента е 616 евро на квадратен метър.

"Преди 10 години съм купил жилище от същата фирма, което е по-нагоре по тази улица. Всеки ден, отивайки на работа, аз минавах покрай този строеж. И в миналото, и в настоящето - аз имам конкретно впечатление какво извършва този строител. Това ме е навело на мисълта да инвестирам в още едно жилище", обясни Първанов защо е закупил имота.

Той допълни, че при покупката е разговарял с управителя на фирмата Пламен Мирянов, но преференциални цени не са му били предлагани.

"Аз купувам второ жилище от този строител, когато водехме този разговор, моето настояване беше да получа отстъпки", допълни бившият зам.-министър.

Тристайното жилище на Първанов се намира на седмия етаж в луксозната кооперация.

Снимка: bTV

"Тази сделка е личен мой акт и няма нищо общо с поста, който заемах до днес. Когато съм правил сделката, това беше реалната цена на това жилище", допълни Красимир Първанов.

Според ценови оферти на "Артекс" цената при покупка "на зелено" за имота на Първанов е 275 хил. евро без ДДС.

"Не мога да коментирам тази таблица, защото никога не съм я виждал. Не ме вкарвайте в обяснителен режим на нещо, което не съм виждал. В предишното предаване вие намекнахте за аморално поведение в зам.-министъра на енергетиката, затова ви поканих тук, за да покажа как се прави морал", заяви Първанов.

Бившият зам.-министър на енергетиката посочи, че не определя имота като луксозен.

Снимка: bTV

"Изключителна голяма близост до булеварда, шумът може да се чуе денонощно - няма ден, няма нощ. Закупих го, защото е в близост до жилището, в което живея. Това жилище ще бъде за децата ми, за да живеят до мен. Сега майка ми живее в "Надежда" и знам какво е да отида да я видя - час и половина. Единствената ми идея е била моите деца да бъдат близко до мен", каза още той.

Първанов допълни, че няма скрити данъци от него заради цената на имота и не е давал пари на ръка за сделката.

"Сумите, които вие споменавате, лично за мен и за много мои приятели, са една химера, няма как в София да се купува жилище за 2400 евро квадрата. Това не е сериозно. Може строителният бизнес да надува цените, но това не е сериозно", заяви Първанов.

Снимка: bTV

Бившият зам.-министър на енергетиката допълни, че от 2011 г. до 2017 г. е развивал успешен частен бизнес в сферата на енергетиката. "Управлението на тези фирми сега е прехвърлено на лица, които нямат нищо общо с моето семейство. Аз не ги управлявам, но ги притежавам. Това не е конфликт на интереси. Ресорите ми в Министерство на енергетиката нямаха нищо общо с дейността на фирмите", каза още той.