Откраднати са бижута и часовници, обсипани с диаманти, бяло злато и платина, на обща стойност над 300 хиляди евро.

Ударът е срещу младо заможно семейство, което се нанесло на последния етаж в нова кооперация на столичния булевард "Витоша".
Кражбата става през тавана на кооперацията. Крадците знаели, че жилището не е било защитено със СОТ. Единият от тях се качва на тавана, спуска се на терасата  на апартамента и лесно преодолява алуминиевата й врата. Така се оказва вътре в жилището, а там е още по-улеснен, защото ценностите са били съхранявани в обикновен шкаф, разказа Янко Янколов,  началник на Сектор „Кражби” в СДВР.

След като взема скъпоценните бижута крадецът се измъква пак през таванските помещения и излиза от блока, където го чака съучастникът му с кола.

Откраднатите бижутата са купени легално с нужните документи от магазини в Европа.  Търговците съдействали на родната полиция, като предоставили снимки на изчезналите бижута. Благодарение на тях криминалистите попаднали в следите на крадците, но успели да задържат само съучастника в престъплението.

"Едното лице успя да напусне страната с част от нещата. Другото лице го хванахме с другата половина. Намерихме само едни обици, по точно едната обица и част от нея. Всичко друго е било дадено за претопяване", каза  началникът на Сектор "Кражби" в СДВР. 

Бум на кражбите по Коледа
Крадците са особено актвивни по Коледа и Нова година, предупреждат още от полицията. Тази година бумът на кражбите е в моловете. Крадците залагат на дребни, но ценни предмети, предаде БНТ.
В последните дни незаконните посегателства върху стоките са се повишили неколкократно, признаха търговци. Според тях повечето от крадците са жени, но последният изчезнал парфюм в един от магазините е бил намерен в мъж.
Крадците се развихрят най-много след 17 часа и през почивните дни. Тоест, когато има навалица. Джебчиите също са особено активни, така че и купувачите в моловете да внимават, предупреждават от полицията.