Това коментира пред Нова телевизия депутатът от Патриотичния фронт и биш шеф на митниците Емил Димитров- Ревизоро по повод задържания с подкуп и.д. началник на Митница Свиленград.

"В митниците има златни момчета със златни ключета, а ключетата за устите им - каквото и да се случи да не говорят - ги държи някой друг", заяви той.

Златните момчета били доверени лица, преминали всички тестове, правели се конкурси само за тях, работели на ръководни постове и каквото и да стане с тях, те никога не казват за къде са предназначени парите, с които са хванати.

Димитров добави, че общото между задържаните митничари на ГКПП„Лесово” и ареста на Тодор Караиванов е, че това са хора, лоялни към съответната политическа сила, събират пари, но не е ясно къде ги носят.

„Караиванов е хванат с 12 000 лв. на работното място и 6000 лв. в дома му, а би трябвало да е обратното - каквото и да е изкарал, да си го носи вкъщи. Вижда се, че тези пари не са били предназначени за него. Той събира тези пари и чака те да бъдат транспортирани до някой. За втори път имаме провал и не се разбира къде отиват парите. ДАНС и прокуратурата трябваше да проследят потока на парите”, добави той.

Преди три дни Караиванов бе награден със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за Международния ден на митниците.

Вчера Хасковският окръжен съд призна за невинни 9-ма митничари и гранични полицаи от ГКПП "Капитан Андреево", които бяха обвинени във вземането на подкуп. Те бяха задържани през юни 2010 г. при зрелищната операция "Граница" на МВР.

От думите на Димитров стана ясно, че в Свиленградската митница всеки има роднини, които се занимават с внос и износ през границата, и когато някои митничар създаде проблем на някой с камион, това веднага се връща на неговите роднини.

„Там тези, които са в ръководството, са мразени, от тези, които не са, имаше подхвърлени наркотици и ред други неща. Там отдавна е време да отиде чужд човек, който да не е обвързан с местните”, коментира Димитров.

Той добави, че Ваньо Танов въвел нов стил в управлението на митниците - да има тестове за честност, лоялност и интегритет и само доказано честните успели да останат в системата и станали началници.

Междувременно бившият началник на митницата в Свиленград Георги Шишков коментира, че  има замесени по върховете и в съдебната, и в изпълнителната власт хора, които слагат чадър под някаква форма.

„Мога да предположа, че всяка партия, взимаща властта чрез подобни схеми, си осигурява по-добро действие в предстоящи свои мероприятия. В голямата си част корупцията е политическа. Познавам съвестни служители, които са принуждавани да участват в определена схема", призна Шишков.

Емил Димитров коментира, че когато уволнил Георги Шишков, тогава отричал да има корупция.