В тази връзка ще има и обвинения за пране на пари, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

Прокуратурата обвини 11 човека след акцията в НАП вчера, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Разпитани бяха 20 души. 

Данъчните вземали подкупи. Структурата на групата е била основана от ръководители на екипи, които са разпределяли своите роли, координирали са своите действия, като дори се е стигало до моменти, в които ако търговци не са успели да отговорят за сумите са взимани и вещи, които могат да задоволят техни битови нужди.  Каквото им е харесало в магазина са си го взимали, уточни Гешев и добави, че има множество свидетели. Няма да позволим да има натиск върху свидетелите. 

Самият механизъм на получаването на парите от данъчните служители е при извършване на т.нар. контролна покупка и при предварително договорена сума. В стоките, които са получавали като покупка бил поставен плик с пари. От инспектори до началници на сектори са арестуваните. Данъчните вземали между 500 и 5000 лева в зависимост от бизнеса на търговеца и начина, по който изглеждал обектът.

Това е първата и най-голяма група от данъчни служители, разкрита от спецпрокуратурата и ГДБОП.

Заместникът на Гешев - Димитър Петров, обясни, че за част от данъчните прокуратурата ще иска постоянни арести.

На разследвашите съдействали редица изнудвани за пари. Гешев гарантира, че прокуратурата няма да допусне тези свидетели да бъдат "натискани".

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обобщи, че елиминирането на тази група било много важно. Част от служителите на НАП имали за задача да получават навреме информация за антикорупционни операции и да я предават на заинтересовани лица.