Зам.-шефът на Националната служба за охрана полк. Росен Тодоров ще е временен началник на НСО за втори път. Той пое поста с указ на президента Румен Радев, предава "24 часа".

От вчера работата си като началник на НСО напусна пък досегашният шеф ген. Данчо Дяков. При оставката си той посочи като мотив лични причини. Според премиера Бойко Борисов генералът не издържал на скандалите в президентството, а според държавния глава е получил по-добро предложение за работа.

Росен Тодоров бе временен началник на държавните охранители и през миналата година, след като оставка подаде предишният шеф на службата Ангел Антонов. След назначаването на ген. Дяков, Тодоров се върна на поста си зам.-шеф на НСО, който заема от 2016 г.

Тодоров е роден през 1968 г. в гр. Брезник и е завършил военен университет със специалност "Войсково разузнаване". От 1990 до 1992 г. е офицер в армията, а след това започва работа в НСО. В службата постепенно се издига, докато заема поста началник на отдел 03, който отговаря за сигурността на Народното събрание и пряко на шефа на парламента.

За последно Тодоров отговаряше пряко за охраната на Цецка Цачева като председател на Народното събрание. Той координираше и охраната на папа Франциск при посещението му в България тази година. Тодоров обаче няма да бъде предложен от президента Радев за постоянен началник на НСО. Според закона за службата началникът се назначава от държавния глава, но след като е получено съгласието на правителството.