Успешна колаборация между две столични болници спаси живота на водещ столичен анестезиолог вчера. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Сутринта лекарят, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", отива на работа. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се.

Към обяд му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия - състояние почти несъвместимо с живота. Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", защото в такива случаи транспортирането е много рисково и "трябват ръце", ако се наложи реанимиране.

За щастие всичко минава по план. Линейката буквално прелита между бул. "Акад. Иван Гешов" и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. Операцията минава успешно.

Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно - в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница.

"И въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Целият екип на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори поредното чудо!", завършва съобщението.