Колони от автомобили и камиони се образуваха тази сутрин при тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на автомагистрала "Хемус", в посока Варна, предаде БНТ.

Причината е започналият ремонт, който ще продължи до юли 2024 г. Докато се извършват строителните дейности, движението в двата тунела в посока Варна ще бъде двупосочно. 

Заради ремонта се въвежда и ограничение на скоростта до 50 км/ч. Осигурен е и обходен маршрут за преминаване.

След приключване на строителните дейности ще се ремонтират тунелите и в обратната посока Варна - София.

Основен ремонт на двата тунела не е правен от построяването им отпреди около 40 години.

Рехабилитацията на тунел "Топли дол" предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове. Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС.

Ремонтът на тунел "Правешки ханове" предвижда нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените седем напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др. Ремонтът е на стойност 47 756 186,84 лв. с ДДС.