Това сочат публикуваните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитирани от ДПА.

Продажбите на нови автомобили се възприемат като показател за здравето на икономиката. В ЕС те отчетоха рязък спад след финансовата криза от 2008 година, но като цяло нарастват стабилно от септември 2013 година.

Месец януари е повлиян от положителни календарни ефекти и е най-добрият по продажби от 2008 година, отбелязва асоциацията в месечния си доклад.

От големите европейски пазари най-добро е представянето на Испания и Германия - съответно с растеж на продажбите от 20,3 на сто и 11,6 процента.

Новорегистрираните коли в Италия са се увеличили с 3,4 процента, а във Франция - с 2,5 процента, докато на фона на Брекзит във Великобритания продажбите бележат спад за десети пореден месец - през януари с 6,3 на сто.

Общо в ЕС са продадени близо 1,3 милиона нови коли през първия месец на годината, се посочва в съобщението на сайта на АСЕА.

В България са били продадени 2465 нови автомобила или с 36,8 процента повече спрямо миналата година през същия месец.

Най-голям растеж на новите автомобилни регистрации отчита Румъния - 66,4 процента на годишна основа, като новите продадени автомобили са били 11 744.

Лидерът по продажби в ЕС германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) е имал пазарен дял от 24,6 процента през януари, следван от френската Пе Ес А груп (PSA Group) с 16,6 процента, Рено (Renault) с 9,3 процента и Фиат-Крайслер (Fiat-Crysler) с 6,7 процента.

Миналия месец асоциацията съобщи, че продажбите на нови автомобили в ЕС през 2017 година за първи път от 2007 година са преминали прага от 15 милиона.