Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мирослав Ангелов.

Според него, в понеделник ще бъде внесено искане за постоянна мярка пред Софийския окръжен съд. 

Жената, управлявала автомобила, е на 29 години, от Плевен. Повдигнато й е обвинение за причиняване на пътнотранспортно произшествие, при което са загинали шестима души, каза Ангелов.

Готова е техническата експертиза на нейния автомобил и от нея е ясно, че колата няма техническа неизправност. След като няма техническа повреда на автомобила, приемам, че е бил изправен и пътнотранспортното произшествие се дължи на нейни субективни действия, коментира наблюдаващият прокурор. По-рано стана ясно, че на шофьорката е била отнета книжката през 2016 г. за алкохол. 

Водачката на лекия автомобил има тежко провинение преди две години, свързано с употреба на алкохол, а шофьорът на автобуса има леки провинения, информира Ангелов.

Според шофьорката, колата й е била на преглед преди дни, тя чула някакъв шум в двигателя. Тогава се навела да намали радиото в колата и загубила управление, след което се забила в автобуса странично. Автобусът се обърна в канавката, при което загинаха шест души, а 22-ма бяха ранени. 

Пробите за алкохол на двамата водачи, участници във вчерашния пътен инцидент на АМ "Тракия", са отрицателни. Не е установена и употреба на наркотици. Багажът в автобуса е бил разпределен равномерно, пътниците също.

Взети са мерки багажът на пътниците да бъде запазен и да бъде върнат след потърсване и доказване на правото на собственост. Възможно е при удара да е ударена предна лява гума на автобуса, така че да го завърти надясно и след това той неминуемо е отишъл в канавката, каквото и да е искал да направи водачът му, коментира Ангелов.

Възможни са много хипотези, този удар може и да не е толкова лек, това ще покаже автотехническата експертиза на автобуса, добави той. Засега няма хипотеза за друг участник в пътния инцидент, възможно е да излезе, но най-вероятно няма, коментира Ангелов.

Няколко часа е продължил огледът на мястото на произшествието. Разпитани са 26 свидели, като бройката може да е нараснала, тъй като разследващи обикалят всички болници, в които са настанени пострадали от катастрофата.

Наблюдаващият прокурор призова гражданите - преки очевидци на инцидента, да се обадят с информация на телефон 0886 88 25 31. Това е дежурен телефон, по всяко време може да ми се звъни, добави той. Иззет е огромен обем документация от фирмата-превозвач, свързана с досието на автобуса от момента на закупуването му.

Автобусът е нов, може би на година и няколко месеца, каза Ангелов. Иззета е и документация, свързана с водача - трудов договор, график за дежурства, длъжностна характеристика.

От прокуратурата изразиха съболезнования на близките на жертвите при катастрофата.

Бившият следовател Георги Илиев смята, че само удар с колата нямаше да измести автобуса. 

По-рано патриарх Неофит изказа съболезнования на близките на загиналите. Днес е ден на траур.