Попречи ли пандемията от коронавирус на бизнеса на наркокартелите и трафикантите на дрога? Би могло да се предположи, че е така заради наложения локдаун в повечето страни по света, затворените граници, прекъснатите търговски пътища. Но е точно обратното - това показа годишният доклад на EMCDDA - Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичните зависимости. Както показват данните, пазарът на наркотици е останал стабилен и функционира в дигиталната сфера дори още по-успешно от преди.

Търговците на наркотици са се адаптирали към затварянето на границите и ограниченията за пътуване: трасетата и методите са се променили. Залага се вече не толкова на куриери, а на превоза на дрога с контейнери и на веригите за комерсиални доставки. Ограниченията, наложени заради коронавируса, в началото се отразиха на уличната търговия, но само за кратко: бързите сделки на открито бяха изместени от онлайн-пазарите в "даркнет", от месинджъри за кодирани съобщения и засилена активност в социалните мрежи, както и от пакетни доставки по домовете.

Все повече субстанции с висока дозировка

Експертите от EMCDDA смятат, че пандемията е довела до още по-голяма дигитализация на наркопазара, което е много обезпокоително, казва директорът на центъра Алексис Гусдил. "Наркопазарът сега е динамичен и се приспособява към ограниченията, породени от пандемията с Ковид-19. А потреблението на наркотици става все по-комплексно, тъй като на разположение на потребителите е по-широка палитра от много силни естествени и синтетични субстанции."

Има и друга обезпокоителна тенденция: на европейския пазар се срещат все повече концентрирани и силнодействащи вещества, които могат да се купят и на улицата, и в интернет. Само през 2020 година в Европейския съюз са били открити 46 нови субстанции, сред които са и новите синтетични канабиноиди и синтетични опиоиди. Общо в ЕС са констатирани 830 психотропни вещества.

По време на пандемията в някои европейски градове бяха направени изследвания на отпадните води. Съдържанието в тях показа, че след първоначалния спад консумацията на дроги постепенно се е върнала на високите нива отпреди началото на пандемията - независимо от всички ограничителни мерки, наложени от коронакризата.

Кокаин, хероин и успокоителни

Има и данни, че в много държави се е увеличила консумацията на крек. Същото важи и за кокаина, от който през 2019 година бе иззето рекордно количество - 213 тона. Миналата година продажбите са се запазили на високо ниво, а продаваният кокаин е бил все по-концентриран. В резултат от това на повече хора им се е наложило да търсят медицинска помощ.

През последните години са иззети и големи количества хероин: 7,9 тона само през 2019 година. Според експертите, и тук консумацията се е увеличила. Потреблението на канабис е останало стабилно, но повишеното съдържание на тетрахидроканабинол (ТHC) поражда сериозна загриженост. Експертите предупреждават за опасностите, които крие разреждането на канабиса със силни синтетични субстанции.

Тревожно е и потреблението на т.нар. бензодиазепини, т.е. на успокоителни като диазепам. Те могат да доведат до силна зависимост, а и при тях се наблюдава ръст в потреблението - най-вероятно покрай широката им достъпност, ниските разходи и предизвиканите от пандемията психически проблеми. "Престъпни групировки са започнали да произвеждат фалшиви варианти на най-често предписваните бензодиазепини. Тези препарати се продават след това нелегално и потребителите често не знаят какви дози от кои субстанции приемат", казва експертът от EMCDDA Грегор Буркхарт.

Мексиканските картели са вече и в Европа

Кризата с коронавируса не доведе до намаляване на пазара на наркотици - напротив, търговията и консумацията са достигнали нивата отпреди пандемията. А в Европа вече се появяват и нови играчи: "Мексиканските картели са изградили лаборатории за кристал мет в Нидерландия и в Белгия", обяснява Буркхарт. "Досегашните производствени цехове в Чехия бяха изместени от масово производство в Нидерландия, откъдето се снабдява и германският пазар", казва той.

Пандемията измести търговията с наркотици в "даркнет" и в социалните мрежи. Тя стана все по-дигитална. В бъдеще контролирането на мръсния бизнес с опасните вещества ще бъде още по-трудно.

Материалът е публикуван ТУК