Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Недоволството им е заради решението на епизоотична комисия в областния град, което предвижда собствениците на домашни прасета доброволно да ги заколят в срок до 2 август. Това се отнася за 20-километровите санитарни зони около 5-те индустриални свинекомплекса на територията на областта. В зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев:

"Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка".

Заради заплахата от разпространение на африканската чума в 7 области на страната започна умъртвяването на домашните прасета в близост до свинеферми. Местните жители, които отглеждат прасета в домашните си стопанства или в така наречения "заден двор" има срок до утре сами да умъртвят животните си. Ако не успеят да го направят, прасетата им се конфискуват, а на стопаните се налага санкция. Като глобите са от 150 до 1000 лева.

"Ситуацията в момента е изключително сложна, няма регистриран случай на заболяло животно в областта, но мълниеносното ѝ развитие в Северна България, води до извода, че е само въпрос на време Африканската чума да нахлуе и на наша територия", мотивира решението си областната епизоотична комисия на Пазарджик.

В зона от три километра около по-малките кланици също трябва да бъдат ликвидирани прасетата в "задния двор".

По справки, подадени от кметовете на общини, в област Пазарджик се отглеждат едва 1500 домашни прасета. Според експерти цифрата е доста по-голяма, просто много хора са спестили информация за своя "домашен любимец".

След втори август започва обход на частните дворове и ако там бъдат открити живи свинчета, ще бъдат насилствено умъртвени.

Мярката е неизбежна, тъй като месото им може да бъде заразено впоследствие и да се превърне в център на нова епидемия. Най-добре е хората да се простят с домашните прасета превантивно, като по този начин ще си гарантират чисто месо във фризера. Самата болест не поразява хора, но пък консумирайки месото на заразено свинче ние се превръщаме в преносител и можем да създадем предпоставки за нови огнища.