Кметицата на Перущица Мария Витанова-Вълканова не прие извиненията на певицата Рут Колева и публикува във Фейсбук снимки от настоящото състояние на Паметника на трите поколения над града, за да опровергае твърденията й, че той е неподдържан.

В дълъг пост в профила си градоначалничката уточнява, че "грозните снимки с още по-грозните пози на Рут Колева са от подземието на Паметника, но и на тях се вижда, че е чисто, макар и изрисувано с графити". 

Скандалът избухна преди дни, когато станаха публично достояние снимки на певицата за модно списание, на които тя позира разкрачена върху символичния сакрофаг на Паметника, посветен на загиналите в Априлското въстание перущенци. Последва възмущение от жителите на родопското градче, а кметицата я даде на прокурор. След острата обществена реакция Рут Колева се извини и свали от профила си снимките, но обвини общината, че не поддържа монумента и той е в безобразно състояние.

"Като кмет на община Перущица, с подадения от мен сигнал в Районна прокуратура Пловдив, изразих своето и на болшинството от гражданите на община Перущица възмущение и обида от скандалните снимки на един от символите на нашия град-Паметника на трите поколения. Недопустими са подобни пози и поведение на Паметник, символизиращ почитта към родолюбивите ни предци, загинали в 3 събития, ясно разпознаваеми от наличните склуптури и години изобразени там", потвърди позицията си кметицата.

И публикува редица снимки от чествания и тържества, провеждани на импровизираната сцена пред Паметника. Вълканова посочва, че самата тя е потомък на участник в Априлското въстание и повтаря, че е потресена от оскверняването на монумента. 

"Неприятно съм изненадана и от така нареченото "извинение" на Рут Колева, качено просто в нейния профил, с което всъщност продължи обидата и е изпълнено с нападки и обвинения. Недопустимо е да има българин, който да не е чувал за подвига на героите на Перущица и да си позволи подобно поведение в нашата героична Перущица", споделя кметът на града.

Снимка: Фейсбук, профил на кмета Мария Вълканова

Градоначалничката не приема твърдението за разрухата на комплекса, което установи певицата, както и мнозина от нейните поддръжници, застанали на нейна страна. Витанова уточнява, че всички ремонтни дейности, акции по почистването му и засаждането на дръвчета са осъществявани по време на нейния мандат.

"Да се използват думите "упадък" и "разруха" също намирам за неприемливо. Да, Паметникът има нужда от обновяване и ремонт поне от 20 години, за което съм предприела мерки още в самото начало на настоящия ми мандат.

В никакъв случай обаче, настоящото му положение не може да бъде наречено с тези думи. Паметникът е едно от най-посещаваните места в област Пловдив и съвсем не предизвиква подобни коментари сред посетилите го. Всички дребни ремонтни дейности по него са извършени в моя мандат", казва още кметът на Перущица.

Мария Вълканова информира, че още през 2020г. в общинския бюджет са били бяха заложени средства за проект за обновяването на Паметника на трите поколения.

"Издирихме наследниците на архитектите, които някога са изготвили проекта на Паметника и по Закона за авторското право им го възложихме. Проектът бше изготвен, съгласуван с всички необходими институции и гл.архитект на община Перущица издаде Разрешение за строеж за неговото обновяване. Беше изготвено и КСС, което е непосилно за изпълнение със собствени средства на община Перущица, но 2 пъти сме подавали искания за финансиране към Министерство на финансите", пояснява кметицата.

"Приемам думите и действията на Рут Колева за крайно обидни, не само за мен, но и за съгражданите ми. Считам, че поведението на Рут Колева е оскърбяващо, цинично и грозно, нарушава обществения ред и показва неуважение към паметта на героите, загинали за свободата на България, към съгражданите ми и цялото българско общество", категорична е градоначалничката на Перущица.